MOOI MENS gezien! #32 | Rini

MOOIWERK stelt je elke maand voor aan een inspirerend mens. Een MOOI mens! Iemand die vrijwilligerswerk doet. Voor een ander, maar vooral ook voor zichzelf. Want van iets goeds doen, krijg je een goed gevoel.

Deze maand presenteren we een echt Princenhaags icoon: Rini van der Linden. Een inspirator die veel vrijwilligerswerk doet en daar dus ook veel over te vertellen heeft. Héél veel! “Vrijwilligerswerk is echt iets wat je voor jezelf doet. Ik kan gewoonweg niet stilzitten en geniet van elk moment.”

Dit is Rini!

“Ik ben Rini van der Linden, ruim 70 jaar geleden geboren in Princenhage. In de tussentijd ben ik ook even weggeweest: ik heb gewoond in Maastricht en in Haarlem. Maar mijn hart ligt echt hier, in Princenhage,” lacht hij. “Nu woon ik midden op de Haagsemarkt, boven de slager. Lekker in de drukte, maar aan de achterzijde is het heel rustig.”

Het is duidelijk dat Rini trots is op zijn roots. Bijna alles wat hij vertelt, leidt terug naar Princenhage. “Ga sowieso een keer naar Princenhage, óók als je er niet vandaan komt!”


Genieten als vrijwilliger

Rini vertelt over zijn rol als voorzitter van de Stichting Princenhage Dorp in Breda, zijn lidmaatschap van het Bredaas Mannenkoor én zijn inzet bij Breda Wandelt. Hij is betrokken geweest bij verschillende evenementen, waaronder de Nassauwandelingen en een speciale wandeling in de periode van de Vuelta (2022), met een Spaans thema.

“De wandeling ging door het Roode Hert, waar een gitarist Spaanse muziek speelde. En door de tuin van het Princenhaags Museum, waar een Spaanse zangeres op stond te treden. Het leuke van de wandelingen met Breda Wandelt is dat ik echt een local ben. Ik kan honderduit over de historie vertellen. Daarna lopen we met de deelnemers samen de slijterij in voor een klein glaasje Limoncello bij de eigenaar, wat dan weer een bekende van me is. Vooral dat persoonlijke vinden mensen leuk.”

“Ik ben daarnaast voorzitter van het Princenhaags Museum. Ik heb echt een passie voor erfgoed en historie. Bovendien ben ik een groot liefhebber van klassieke muziek. Princenhage Klassiek is dan ook een evenement waar ik bij betrokken ben en heel trots op ben. Het dorp komt dan nog meer tot leven!”

Er lijkt bijna geen einde te komen aan alles waar Rini zich vrijwillig voor inzet. “Vóór ik met pensioen ging, zat ik in zes besturen. Toen heb ik er drie opgezegd, maar zeg nooit nooit: misschien komt er volgend jaar weer één op m’n pad.”


Wat vind je het leukst aan vrijwilligerswerk?

“Mijn interesse is groot voor heel veel dingen. Maar vooral voor mijn eigen omgeving – wat er in mijn eigen buurtje gebeurt. Ik heb bijna alle ondernemers hier in Princenhage zien ‘opgroeien’. Ik blijf het zeggen: vrijwilligerswerk doe je echt voor jezelf. Je moet het alleen doen, als je het zelf leuk vindt.”

“Daarnaast ben ik ook best goed in ‘schooien’. Dat is veel leuker dan het klinkt. Vrijwilligers komen toch vaak via via binnen. Daarbij helpt mijn Princenhaags netwerk mij enorm. Je spreekt bijvoorbeeld een oude overbuurjongen, of raakt aan de praat met een gemeenschappelijke vriendin. Je doet een keer een koffie, vertelt enthousiast over wat je doet en vraagt vervolgens of ze een keer willen helpen. Enthousiasme werkt aanstekelijk. ”

“Vaak zeggen mensen tegen mij: ‘jij bent ook overal bij!’ Dat klopt ook. Dat komt omdat ik een hele brede belangstelling heb. Ik hou van muziek, ik hou van koken, moderne kunst, musea. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Het is gewoon te verleidelijk om daar dan wat leuks mee te doen.”

Ondanks dat hij 71 wordt, heeft Rini nog steeds geen plannen om te stoppen met vrijwilligerswerk. “Ik roep weleens: ‘ik stop als ik 75 ben!’ En ik word 71. Maar waarom zou ik dan ineens wel stoppen? Ik heb nog een goede gezondheid, ik vind het leuk, ik kan niet stilzitten én wil niet eindigen achter de geraniums!”


Welke rol speelt MOOIWERK in dit verhaal?

“Ongeveer twee of drie jaar geleden kwamen we met het Princenhaags Museum met MOOIWERK in contact. Toen we in de corona-periode zaten wilde we graag onze collectie van het Princenhaags Museum digitaliseren op een website, omdat we geen bezoekers meer mochten ontvangen. We zochten vrijwilligers die ons wilde helpen met het digitaliseren van de collecties. Die hebben we toen gevonden! Daarnaast heb ik ook kosteloos verschillende workshops via MOOIWERK gevolgd, bijvoorbeeld die over vrijwilligersbehoud.”

Wat is het mooiste dat je is bijgebleven tijdens jullie vrijwilligerswerk?

“Het mooiste wat me is bijgebleven? Oh, er is zoveel! Ik vind het moeilijk om één ding op te noemen. Ik zat in de jubileumcommissie van Cantabile (van oorsprong Princenhaags gemengd koor) om ons 50-jarig jubileum te vieren. Er is een componist die voor ons een stuk heeft geschreven en daarnaast hebben we een concert en receptie in De Grote Kerk gehad. En als afsluiter hebben we met 250 man in de Grote Kerk gegeten. Dat was wel héél bijzonder!”

_____________________________________________________________

Heb jij ook een MOOI verhaal over vrijwilligerswerk, of heb jij een MOOI MENS gezien? Laat het ons weten door een mailtje te sturen naar communicatie@mooiwerkbreda.nl, en wie weet vertellen wij hier straks jouw verhaal!

Wil jij aan de slag als vrijwilliger? Bekijk hier al onze vacatures.

Scroll naar boven