MOOI MENS gezien! #34 | Kirsten

MOOIWERK stelt je elke maand voor aan een inspirerend mens. Een MOOI mens! Iemand die vrijwilligerswerk doet. Voor een ander, maar vooral ook voor zichzelf. Want van iets goeds doen, krijg je een goed gevoel. 

Deze maand: Kirsten de Laat (34). Kirsten is vrijwilligster bij de dierenambulance regio Breda en vertelt ons met veel passie wat zij meemaakt tijdens een dienst. 

“Het is een totaal andere ervaring dan je dagelijkse werk, en juist dát geeft energie.”

Vertel eens iets over jezelf 

Mijn naam is Kirsten de Laat, 34 jaar en woon in Breda. Ik woon samen met mijn man, 2 kinderen, 2 honden en 2 landschildpadden. Ik werk als zelfstandig virtueel assistent vanuit huis, dit doe ik zo’n 24-28 uur per week. Daarnaast doe ik op donderdagavond én -nacht vrijwilligerswerk bij dierenambulance. Ik heb lang nagedacht wat voor vrijwilligerswerk ik zou willen doen. Ik heb niet zoveel geduld met mensen, maar wel met dieren. Als kind wilde ik dierenarts worden, ik heb altijd huisdieren gehad en ben graag met dieren bezig. 

kirsten dierenambulance mooi mens gezien

Wat doe je als vrijwilliger? 

Ik rij op de dierenambulance, we rijden voor iedere melding. Allerlei soorten dieren komen we tegen, zoals aangereden honden, vosjes, zwanen of roofvogels. Daarnaast verzorg ik de dieren en maak ik de hokken waarin we de dieren vervoeren schoon. Als het nodig is, help ik met het overdragen van dieren. De wilde vogels en dieren brengen we bijvoorbeeld naar VRC in Zundert.

De Dierenambulance is een onderdeel van DOC (DierenOpvangCentrum) Breda. De auto (dierenambulance) is in bruikleen vanuit Stichting DierenLot. We krijgen trainingen vanuit het asiel om basisvaardigheden te leren. Bovendien kunnen we deelnemen aan workshops vanuit DierenLot, en dat is echt een geweldige kans om te leren over verschillende diersoorten.  Ons doel is om dieren van problemen naar oplossingen te brengen. We werken samen met een dierenarts in Breda en een nachtdierenarts in Dordrecht. We moeten snel kunnen inschatten welke melding de hoogste prioriteit heeft.

Momenteel hebben we 30 à 40 vrijwilligers, maar toch is het lastig om de dag- en nachtdiensten te vullen. Daarom doe ik nu een avonddienst en nachtdienst achter elkaar. In het hoogseizoen (maart – september) hebben we soms wel 4 mensen per dienst nodig. Mijn zus rijdt vaak mee als bijrijder, wat het allemaal nog gezelliger maakt. Het is ook heel fijn dat ze mij kan helpen. 

kirsten mooi mens gezien dierenambulance vrijwilliger

Wat vind je het leukst aan vrijwilligerswerk?  

Het leukste vind ik de diversiteit! Elke dienst is anders. Wanneer ik binnenkom, weet ik nog niet wat er gaat gebeuren. Ik kom nu in aanraking met verschillende dieren. Het kan variëren van het helpen van een vos tot het bieden van hulp aan een zwaan die vastzit. Het is superspannend en afwisselend. Tot een jaar geleden had ik niet gedacht dat ik met een vos in mijn handen zou lopen. We hebben een actieve groepsapp, waar je snel reactie en hulp krijgt. Het belangrijkste is dat je niet bang moet zijn om de handen uit de mouwen te steken. 

Vroeger durfde ik de deur niet uit als er ganzen buiten stonden, nu moet ik hier wel iets mee als er een melding komt. Bij alle meldingen geldt wel: eigen veiligheid voorop en geen risico’s nemen. Sommige dieren zijn erg agressief en dan kunnen wij helaas ook niks doen. 

kirsten dierenambulance mooi mens gezien gans

Wat is het mooiste dat je is bijgebleven tijdens jullie vrijwilligerswerk? 

De eerste keer is dat ik een zwaan heb gevangen. Er kwam een melding dat er een zwaan vast zat in een slootje en kon niet meer lopen. Toen ik in de sloot was, liep de zwaan er zelf weer uit. We gingen de zwaan volgen en zagen dat de zwaan niet meer kon vliegen. Het lukte niet om de zwaan te pakken te krijgen, maar later gingen we terug en is het toch gelukt. De zwaan was gewond aan zijn vleugel. We hebben uiteindelijk hulp kunnen bieden, en dat voelde geweldig.  

Wat zou je willen zeggen tegen mensen die twijfelen om vrijwilligerswerk te gaan doen? 

Ik zou zeggen dat vrijwilligerswerk je veel energie kan geven. Ik mis het ook als ik vakantie heb. Ik kijk er altijd naar uit om na mijn vakantie weer aan de slag te gaan. Het is een totaal andere ervaring dan je dagelijkse werk, juist dát geeft energie. Mensen zijn enorm enthousiast en geïnteresseerd, je voelt je echt gewaardeerd. Dus als je twijfelt, probeer het gewoon. Je zult er geen spijt van krijgen. 

Lees hier meer over de Dierenambulance en kijk of ze nog vrijwilligers zoeken:

MOOI, Breda! | @Dierenambulance

_____________________________________________________________

Heb jij ook een MOOI verhaal over vrijwilligerswerk, of heb jij een MOOI MENS gezien? Laat het ons weten door een mailtje te sturen naar communicatie@mooiwerkbreda.nl, en wie weet vertellen wij hier straks jouw verhaal!

Wil jij aan de slag als vrijwilliger? Bekijk hier al onze vacatures.

Scroll naar boven