MOOI MENS gezien! #35 | Iris

mooi mens gezien iris kielegat

MOOIWERK stelt je elke maand voor aan een inspirerend mens. Een MOOI mens! Iemand die vrijwilligerswerk doet. Voor een ander, maar vooral ook voor zichzelf. Want van iets goeds doen, krijg je een goed gevoel.  Deze maand:  Iris, (29) aka “Soesjef” van de commissie straatcarnaval van Stichting Kielegat. Iris is inmiddels al meer dan 20 jaar actief voor de stichting. Van jeugdprinses tot Soesjef: ze heeft al heel wat georganiseerd de afgelopen jaren. “Carnaval is eigenlijk een soort tweede baan waar ik superveel energie van krijg.”  

Vertel eens iets over jezelf 

Ik ben Iris van der Woude, 29 jaar, en ik woon samen met mijn vriend in Breda. Ik werk in de commerciële binnendienst. Maar waar ik écht gepassioneerd over ben, is carnaval. Nu is mijn derde jaar als Soesjef begonnen. Hiervoor was ik lid van de commissie straatcarnaval en actief lid van de commissie ‘Elluf Elluf’. Onze commissie verzorgt het straatcarnaval op de grote markt. 

Eigenlijk begon mijn betrokkenheid al in seizoen 2003/2004… Toen was ik jeugdprinses van ut Kielegat was, en sindsdien ben ik blijven ‘plakken’ in de carnavalswereld. Mijn opa en oma hadden vroeger een café in de Ridderstraat genaamd ‘’GastInn’’. Hier ontvingen zij als prinsenbar een aantal hoogheden van ut Kielegat. Denk aan Prins Diederick (1979/1981), Prins Suus Quklequ (1982/1984 + 1987) en Prins Frederik (1996/1998). Ik startte ooit bij de commissie verkoop tijdens de optocht, later begeleidde ik de prinsenwagen tijdens de grote optocht. Dat is iets wat ik 11 jaar heb gedaan. Ook organiseerde ik de ‘’Nacht Van Ut Kielegat’’ mee in Hotel Amrath. In totaal ben ik al meer dan 20 jaar actief in de stichting.

gebroeders rossig iris
De Gebroeders Rossig met Iris in het midden

Wat doe je als Soesjef? 

Als Soesjef commissie straatcarnaval ben ik verantwoordelijk voor het programma op het podium op de Grote Markt. Ik beheer onder andere artiestenoptredens, ik ben stagemanager en onderhoud contacten. Alleen al het boeken en ontvangen van artiesten is een feestje! Inmiddels weet iedere artiest denk ik ook wel wie Iris is. Het is eigenlijk een soort tweede baan waar ik ontzettend veel tijd en energie in steek.

We beginnen al een jaar van tevoren met het plannen en organiseren van het evenement. Er moeten contracten getekend worden, programma’s geregeld worden en alles moet in goede banen geleid worden. We hebben een 14-koppig bestuur waarvan 3 evenementen Sjefs en meer dan 300 vrijwilligers die samenwerken om het carnaval in ut Kielegat tot een succes te maken. Samen organiseren we meer dan 40 evenementen. Vanuit verschillende subcommissies binnen Stichting Kielegat zoals: de Oeledienst, Brunchen met de Prins en Elluf Elluf. Alles in goed overleg met de lokale horeca en gemeente Breda.

Wat vind je het leukst aan vrijwilligerswerk?   

Het meest geweldige aan dit vrijwilligerswerk is de energie die je ervan krijgt. Het gevoel dat je deel uitmaakt van iets groots, zoals de drukke Grote Markt tijdens carnaval, maakt mij echt zo trots als een pauw. Onze commissie is zo gezellig; het is echt een hechte vriendengroep geworden. Het werken met artiesten is ook fantastisch leuk. De goede sfeer en band met de commissie maakt het allemaal zo bijzonder. 

Ik hoorde laatst zelfs al dat ik meubilair ben, en dat op mijn negenentwintigste! Voor mij is carnaval wel anders: we beginnen vroeg en eindigen laat. Dus echt tijd om zelf te feesten hebben we niet echt. Maar dit geldt niet voor alle commissies. 

iris mooi mens gezien vrijwilligerswerk
Iris met Vieze Jack

Wat is het mooiste dat je is bijgebleven als Soesjef? 

Dat ik mijn vriend heb leren kennen bij de stichting! We zijn elkaar twee jaar geleden tegengekomen en het was liefde op het eerste gezicht. Het is vooral fijn dat hij weet wat ik aan het doen ben en snapt dat ik veel weg ben voor vergaderingen. Hij zit inmiddels ook bij de commissie straatcarnaval. Het is erg fijn dat we elkaar goed begrijpen of kunnen aanvullen. Volgend jaar gaan we trouwen, dus dat is natuurlijk het allermooiste!  

Natuurlijk zijn er meerdere momenten, zoals het gevoel wanneer het gelukt is om de artiesten op tijd te regelen of de Grote Markt die vol staat met hossende en blije mensen 

 

Wat zou je willen zeggen tegen mensen die twijfelen om vrijwilligerswerk te gaan doen? 

Ik zou zeggen, gewoon doen! Vrijwilligerswerk biedt zoveel sociale contacten en kansen. Doe waar je van houdt, want het opent de deur naar nieuwe netwerken, zowel binnen als buiten je werk. Er zijn zoveel mogelijkheden… als je maar doet wat je leuk vindt. Je geeft energie, maar je haalt er veel voldoening uit. Daar doe ik het ook voor! 

Wij zijn altijd nog op zoek naar nieuwe vrijwilligers die mee willen helpen met de voorbereiding en tijdens carnaval. Op de vacaturebank van MOOIWERK plaatsen we regelmatig vacatures. Ook via onze eigen website kunnen mensen de vacatures inzien die we daar hebben geplaatst.   

_____________________________________________________________

Heb jij ook een MOOI verhaal over vrijwilligerswerk, of heb jij een MOOI MENS gezien? Laat het ons weten door een mailtje te sturen naar communicatie@mooiwerkbreda.nl, en wie weet vertellen wij hier straks jouw verhaal!

Wil jij aan de slag als vrijwilliger? Bekijk hier al onze vacatures.

Scroll naar boven