MOOI MENS gezien! #38 | Sanne & Annemiek

MOOIWERK stelt je elke maand voor aan een inspirerend mens. Een MOOI mens! Iemand die vrijwilligerswerk doet. Voor een ander, maar vooral ook voor zichzelf. Want van iets goeds doen, krijg je een goed gevoel. Deze maand vertellen Annemiek én Sanne over hun rol binnen Dream4Kids. De naam zegt het al: allebei helpen zij bij het uitkomen van dromen van kinderen. “De vrolijkheid en blijheid spat van de gezichtjes af. Droomgids zijn voelt niet als werk!”

“Dromen helpen uitkomen”

Als droomgids organiseer je, unieke en betekenisvolle Droomdagen voor kinderen met een (psychisch) trauma tussen de 6 en 12 jaar. Van A-Z ben je verantwoordelijk. Een droomgids start met het ophalen van de droom bij het kind, bedenkt daarna het plan en gaat dan de contacten leggen en de hele organisatie in gang zetten. Dit traject duurt tussen de 6 a 8 weken. “We streven altijd naar minimaal 3 verrassende activiteiten op zo’n dag én een bijzonder vervoersmiddel om de Droomdag te starten”, vertelt Annemiek. “en het leuke is, je bent er zelf de hele dag bij”.  Vaak gaat er ook een fotograaf mee. Van deze foto’s wordt na de Droomdag een superfijn fotoboekje gemaakt. Zo kunnen de kinderen, verzorgers en ouders met een glimlach altijd terugdenken aan hun eigen Droomdag.”

“Een ‘goed gevoel-gevende’ invulling van onze tijd”

Sanne: “Al bijna twee jaar organiseer ik verschillende droomdagen. Dit doe ik naast mijn fulltimebaan in de bouw als werkvoorbereider. Het fijne is, Droomgids zijn voelt niet als werk. Een tijd geleden kwam ik voor het eerst bij Dream4Kids helpen met een vriendin bij de jaarlijkse Clubdag. Dat is een terugkomdag voor de kinderen en de gezinnen die een Droomdag hebben gehad. Ik was toen meteen zo enthousiast, dat ik mezelf meteen aanmeldde om ook droomdagen te gaan organiseren. Bij Dream4kids werken ze in duo’s. Mijn duo (Floor) heb ik leren kennen door LinkedIn. Ik was op zoek naar een duo en Floor was meteen enthousiast om mee te doen! Zonder dat we elkaar kenden (en met heel veel kilometers uit elkaar) zijn wij een topteam samen!”

Annemiek: “In 2020 kreeg ik wat meer tijd en wilde graag iets doen voor een ander. Toen ben ik op zoek gegaan naar een nieuwe, zinvolle en goed gevoel-gevende invulling van mijn tijd. Ik was meteen helemaal enthousiast toen ik de vacature van Dream4Kids tegenkwam op de vacaturebank van MOOIWERK! De omschrijving van de vacature was preciés wat ik zocht. Ik word namelijk heel blij van organiseren. En met dit werk tover je een glimlach op elk gezicht. Tijdens het organiseren van de Droomdagen werk je als droomgids in duo’s. Ik dacht toen meteen aan Heidi. Zij is een goeie vriendin, we vullen elkaar perfect aan!”

“Een échte beleving op de gekste plekken”

Annemiek: “Iets maatschappelijks doen vind ik ontzettend fijn, daarnaast is organiseren echt iets wat bij mij past! De kunst is hierbij om verder te kijken/luisteren dan wat het kind zegt. Zo geef je nét dat extraatje aan een droomdag. Een van mijn Droomdagen-kinderen wilde graag wolven ontmoeten. Dat is in Nederland een beetje lastig. Maar we konden wél een wolvententoonstelling bezoeken. We gingen daarnaast ook nog op bezoek bij een grote huskyboerderij met meer dan 35 Husky’s. Het is leuk om onszelf elke keer uit te dagen activiteiten te organiseren die je niet “gewoon kunt kopen” en je komt op de leukste plekken. Zo zat ik laatst in de koninklijke loge van AJAX en heb ik games zien maken bij de game academy in Bredamocht een droomjongen kapitein zijn op een binnenvaartschip en zijn we 2 uur door de Biesbosch gevaren en hebben we een kind een vliegervaring kunnen geven, hij had nog nooit gevlogen. Door te zorgen voor een echte beleving en een dag waar alles draait om het kind, dat is echt super bijzonder!”. Als je na afloop zo’n fotoboekje bekijkt denk je al snel, wat een boel activiteiten op 1 dag, maar voor een kind komt het einde van hun Droomdag altijd te snel, ze zitten zo in een flow, willen nog meer…

Sanne: “Het helpen van het kind en al het negatieve omzetten naar iets positiefs, is echt top. De dag gaat om de kids, om hén op te beuren. Het zijn allemaal zulke verschillende Droomdagen, je kan het nooit voorspellen. We proberen altijd alles net wat specialer te maken. Een van de dromen van een kind was het zitten in een trein. Ook iets simpels kunnen we dan speciaal maken. Het kind mocht meekijken bij de machinist, fluiten bij elke halte en hij kreeg een mooi NS-petje op. Zijn dag kon niet meer stuk!”

“De blijheid spat van de gezichten af”

Annemiek: “Het mooiste is de blije gezichten en de spontane vrolijkheid van de kinderen, dat spat er altijd vanaf! Soms durven kinderen moeilijk blij te zijn, ze hebben vaak al veel meegemaakt. De nacht voor de Droomdag slaap ik vaak slecht; ik hoop altijd zó dat het loopt zoals we het in gedachten hebben. Als je ze dan zo ziet genieten, dat is geweldig. Ik krijg er elke keer weer ongelooflijk veel energie van”

Sanne: “Wat mij het meest bijblijft is moeilijk samen te vatten. Elke droom is weer zo speciaal en mooi! Van kaviaar eten en een pak op maat laten maken, tot een Lego workshop met dé winnares van LEGO Masters 2020. De droom van één van mijn droomkinderen was parachutespringen. Gek genoeg wilde niemand mee, dus uiteindelijk ben ik meegegaan. Een dag om nooit te vergeten! ”

Wat zou je willen zeggen tegen mensen die twijfelen om vrijwilligerswerk te gaan doen?

Annemiek: “Kom gezellig eens kennismaken! In onze regio Breda komen de Droomgidsen regelmatig samen. Zo hou je verbinding met de andere vrijwilligers in de buurt en leer je snel nieuwe mensen kennen. Je bent zeker welkom om eens aan te sluiten, zodat je kan kijken of het iets voor jou is!”

Sanne: “Zo snel mogelijk beginnen! Ik haal er zoveel energie uit. Ook al heb je een fulltimebaan. Als ik het kan, dan kan iedereen het!”

_____________________________________________________________

Heb jij ook een MOOI verhaal over vrijwilligerswerk, of heb jij een MOOI MENS gezien? Laat het ons weten door een mailtje te sturen naar communicatie@mooiwerkbreda.nl, en wie weet vertellen wij hier straks jouw verhaal!

Wil jij aan de slag als vrijwilliger? Bekijk hier al onze vacatures.

Scroll naar boven