MOOI MENS gezien! #39 | Kees Sol

MOOIWERK stelt je elke maand voor aan een inspirerend mens. Een MOOI mens! Iemand die vrijwilligerswerk doet. Voor een ander, maar vooral ook voor zichzelf. Want van iets goeds doen, krijg je een goed gevoel! Deze maand zetten we de voorzitter van de Grote Kerk in het zonnetje. Dat is Kees Sol! Voor dit interview mochten wij naar een prachtige vergaderruimte, De Kapittelzaal van De Grote Kerk van Breda. Met een uniek uitzicht over De Grote Markt van Breda in een historisch, betekenisvol gebouw… 

En ik zei nog zo: ‘nooit meer in het bestuur’…

Kees: “Vroeger heb ik lang in het bestuur van een ziekenhuis gezeten. Eén ding wist ik zeker: na mijn pensioen wilde ik geen bestuurlijke functie meer. Toch kwam de vraag op mijn pad of ik in het bestuur wilde van De Grote Kerk. Dit zette mij aan het denken. Mijn familie woont hier al 300-400 jaar. Mijn oma woonde aan de overkant van de Kerk, maar mocht de kerk toen niet in (zij was Katholiek en het was een Protestantse kerk). Wel is mijn vrouw, als protestantse, hier gedoopt. Al met al: een kerk vol met herinneringen en bijzondere gebeurtenissen.”

Kees Sol in de Grote Kerk

“Mijn achterachterkleinkinderen gaan deze stenen ook zien”

Kees: “De Stichting Grote Kerk Breda beheert het monument en is daarmee verantwoordelijk voor de restauratie, het onderhoud (instandhouding) en de exploitatie. Het gehele bestuur van de stichting de Grote kerk doet dit allemaal vrijwillig! In totaal zijn er daarnaast nog ongeveer 30 vrijwilligers werkzaam bij de Grote Kerk. Je kan vrijwilligerswerk doen in het beheer of evenementen. Bij beheer zorg je ervoor dat de kerk er elke dag op haar best uitziet voor haar bezoekers. Ook zijn vrijwilligers onmisbaar voor de opbouw van alle evenementen in de kerk. Zo krijg je een uniek kijkje achter de schermen van een event. Het is belangrijk om echt binding te hebben met je vrijwilligerswerk, dat maakt het zoveel leuker!
 
Je komt hier in contact met andere mensen die je wellicht in het dagelijkse leven niet zo snel zou spreken. Vroeger kwam zo’n 85% van de Bredase bevolking (de katholieken) niet binnen in De Grote Kerk, inmiddels is De Grote Kerk voor iedereen toegankelijk en komen er zelfs jaarlijks 121 nationaliteiten over de vloer! De Grote Kerk dient als een verbindingspunt van het Bredaase en daarbuiten. 

Innovatie is een heel belangrijk aspect bij De Grote Kerk. Dat maakt het vrijwilligerswerk hier zo leuk. Naast mijn interesse in historie, kunst en cultuur, is het tientallen jaren vooruitdenken een echte uitdaging (dat noemen wij ‘kathedraal-denken’). Mijn achterachterkleinkinderen gaan de stenen die we nu aan het vervangen zijn ook nog zien!”

Kees Sol in de Grote Kerk


“Het onmogelijke, mogelijk maken”

“Het mooiste moment voor de Grote Kerk, is wat mij betreft het Vuelta-moment. Op zondag 21 augustus 2022 was Breda de start- en finishplaats van de derde etappe in de Ronde van Spanje. De wethouder had een idee: hij wilde graag door de kerk heen fietsen met de derde etappe van de Vuelta. Zeker geen standaardvraag, maar we denken graag in mogelijkheden. 

Met minimale middelen, creativiteit, respect en de oplossingsgerichtheid, is het een groot succes geworden. De gebeurtenis ging de wereld over, als hét Vuelta moment van 2022! De wielrenners zijn afgestapt in de kerk en hebben stil gestaan bij de slachtoffers van COVID-19. Tijdens de Coronapandemie kon en mocht er natuurlijk (bijna) niks. Vanuit De Grote Kerk hebben wij een herdenkplek gemaakt voor de overledenen aan COVID-19. We wilden de nabestaanden een plek geven waar hun dierbare geen nummertje zijn, maar een persoon. Dit is een bijzondere plek met foto’s en teksten van de nabestaanden. Een plek waar nabestaanden hun dierbare kunnen herinneren. Zo brengen we warmte in een koude omgeving. Het inspelen op de actualiteiten en de maatschappelijke gebeurtenissen, waardoor je echt impact maakt als Grote Kerk van Breda voor de maatschappij, is bijzonder en onvergetelijk.” 

_______________________________________________________________________________________________

Heb jij ook een MOOI verhaal over vrijwilligerswerk, of heb jij een MOOI MENS gezien? Laat het ons weten door een mailtje te sturen naar communicatie@mooiwerkbreda.nl, en wie weet vertellen wij hier straks jouw verhaal! 

Wil jij aan de slag als vrijwilliger? Bekijk hier al onze vacatures.

Scroll naar boven