MOOIWERK stelt je elke maand voor aan een inspirerend mens. Een MOOI MENS! Iemand die vrijwilligerswerk doet. Voor een ander, maar vooral ook voor zichzelf. Want van iets goeds doen, krijg je een goed gevoel!

Deze maand staat André in de spotlights: hij is psycholoog en hij heeft een eigen praktijk in Rijsbergen. Daarnaast is hij ook vrijwilliger! Bij Humanitas gaat hij in gesprek met mensen die te maken hebben met rouw  en verlies. ‘’Leuk is misschien niet het juiste woord, het is mooi en boeiend.”

Hoi André! Kun je kort wat over jezelf vertellen?

“Ik ben André Leijenhorst, ik ben psycholoog en heb een eigen praktijk in Rijsbergen. Ik houd me bezig met mensen die met pensioen gaan en ouderen die worstelen met zingeving van hun leven.”

Daarnaast ben je ook vrijwilliger bij Humanitas!

“Ik ben al voor een langere tijd actief als vrijwilliger en heb vrijwilligerswerk gedaan bij verschillende organisaties. Zo ben ik telefonisch mantelzorger geweest bij Surplus, heb ik meditatie trainingen gegeven bij verpleeghuizen en ik ben sinds april aan de slag als vrijwilliger bij Humanitas. Hier ben ik vrijwilliger voor de afdeling Rouw & Verlies en hier voer ik gesprekken met mensen die te maken hebben met rouw en verlies. Denk hierbij aan mensen die ernstig ziek zijn, die werkloos zijn geworden of hun dierbaren (zoals een partner) verloren zijn. Bij deze mensen kom ik thuis om ze hiermee te helpen.”

Wat een mooie job… Hoe ben je bij dit vrijwilligerswerk gekomen?

“MOOIWERK heeft een grote rol gespeeld voor mij als het gaat om vrijwilligerswerk. Ik krijg de nieuwsbrief al een tijdje en zo stond deze vacature van Humanitas daar ook in. Jullie stralen veel enthousiasme uit, zowel op jullie website als in de gesprekken die ik gehad heb met jullie. Ook hebben jullie veel boeiende workshops & bijeenkomsten, ik heb hier alleen nog niet aan kunnen deelnemen. En er is veel verschillende soorten vrijwilligerswerk bij jullie op de website te vinden.”

Wat vind je het leukst aan jouw vrijwilligerswerk?

“Leuk is misschien niet het juiste woord, omdat het vrijwilligerswerk wat ik doe niet gaat over leuke dingen. Het mooist of boeiendst aan mijn vrijwilligerswerk vind ik dat het een verlengde is van het werk wat ik doe, maar dan veel laagdrempeliger.”

Welk moment is jou het meest bijgebleven?

“Het mooiste moment dat me is bijgebleven was tijdens het geven van een meditatie training toen ik mijn vrijwilligerswerk nog deed bij Surplus Vuchterhage. We waren allemaal stil en het samen stil zijn om daarna over alles te kunnen praten maakte het ontzettend persoonlijk. Dat is een moment wat me altijd bij zal blijven.”

Wat zou je willen zeggen tegen mensen die nog twijfelen om vrijwilligerswerk te doen?

“Wat verwacht jij van vrijwilligerswerk? Ga eerst is kijken naar wat jij als persoon te bieden hebt voordat je kijkt naar wat er gevraagd wordt. Vrijwilligerswerk is niet alleen anderen helpen, maar je moet er ook zelf energie van krijgen! Daarnaast is vast vrijwilligerswerk niet vrijblijvend dus kijk ook echt of je er tijd voor hebt. Als je dat hebt afgewogen meteen inschrijven en aan de slag gaan. Want vrijwilligerswerk geeft je structuur, je ziet mensen en het geeft je energie!”

________________________________________________________________

MOOIWERK is aangesloten bij Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk. Samen met het vrijwilligersveld in het hele land, maken we tijdens het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet (2021) nóg meer mensen enthousiast voor vrijwilligerswerk. Dit doen we onder andere door het vertellen van unieke verhalen in onze rubriek MOOI MENS gezien! #mensenmakennederland

Meedoen met deze rubriek?
Heb jij ook een MOOI verhaal over vrijwilligerswerk, of heb jij een MOOI MENS gezien? Laat het ons weten door een mailtje te sturen naar onze afdeling communicatie, en wie weet vertellen wij hier straks jouw verhaal!

Lees hier het verhaal van Mandy die bij OpenEmbassy nieuwkomers in Nederland ondersteunt! Wil jij ook aan de slag als vrijwilliger? Bekijk hier al onze vacatures.

Scroll naar boven