MOOI MENS gezien | Maurits #12 | Mensen maken Nederland

MOOIWERK stelt je elke maand voor aan een inspirerend mens. Een MOOI MENS! Iemand die vrijwilligerswerk doet. Voor een ander, maar vooral ook voor zichzelf. Want van iets goeds doen, krijg je een goed gevoel!

Deze maand staat Maurits in de spotlight. Maurits woont in Breda en is al een tijdje met pensioen. Door MOOIWERK doet hij vrijwilligerswerk bij Maczek Memorial Breda. Dit is een museum bij een Poolse erebegraafplaats. Maurits vindt dit een erg gaaf onderwerp. Hij leest er veel over en vindt het leuk andere deze kennis ook bij te dragen!

Maurits, vertel eens wat over jezelf…

Ik ben Maurits van der Corput. Ik woon in Breda en ben sinds 2,5 jaar met pensioen. Hiervoor ben ik 25 jaar leraar elektrotechniek geweest. Daarna heb ik nog 20 jaar gewerkt als manager bij een technisch opleidingsbedrijf. De eerste 2 jaar na mijn pensioen heb ik geen vrijwilligerswerk gedaan. De reden? Ik heb altijd hard gewerkt en nooit hobby’s gehad waar ik tijdens mijn pensioen iets mee wou doen.

Nu werk ik als vrijwilliger bij het Maczek Memorial Breda. Dit is bij een Poolse ere-begraafsplaats. Hier is pasgeleden een museum gebouwd. Hier doe ik nu als gids een halve dag per week vrijwilligerswerk. Ik heb het hier erg naar mijn zin. Ik vind de onderwerpen interessant en de sfeer is erg fijn. Ook is het fijn dat het dichtbij is en alles goed geregeld is. Vooral de gesprekken met bezoekers zijn erg leuk. Dat past echt bij me. Thuis lees ik al maanden over het onderwerp. Er is veel over te lezen en dus veel door te vertellen.

Hoe heeft MOOIWERK je geholpen?

Ik was op zoek naar vrijwilligerswerk. Ik dacht dat ik dit bij de bibliotheek in Breda kon vinden. Maar daar zat niks voor mij bij. Daarna zocht ik op het internet naar vrijwilligerswerk. Zo kwam ik bij MOOIWERK uit. In maart ben ik voor het eerst met MOOIWERK gaan praten. Met een vrijwilliger van het vrijwilligersteam. Hier heb ik vooral naar informatie en alle opties gevraagd. Ik had geen idee wat er allemaal kon! Bijvoorbeeld hoe veel uur per week je vrijwilligerswerk kan doen. Toen kreeg ik de vacaturebank en cursussen te zien.

Ik heb een reanimatiecursus gedaan en daarna heb ik ook nog meegedaan aan het zomerprogramma. Toen ben ik naar uitleg over de bevrijding van Breda gegaan. Dit was in het Maczek Memorial Breda. Hier waren ze nog op zoek naar vrijwilligers. Ik nam contact op met MOOIWERK en al snel kon ik aan de slag. Na een aantal weken meelopen ben ik inmiddels ingewerkt. Ik vind het nog steeds fijn om ook met andere mee te lopen. Hier leer ik nog steeds van!

Een paar weken geleden werd ik gebeld. Door iemand van het vrijwilligersteam van MOOIWERK. Zij vroeg of het gelukt was met vrijwilligerswerk zoeken. Ja! Dankzij het zomerprogramma van MOOIWERK heb ik vrijwilligerswerk wat bij me past.

Wat vind je het leukst aan jouw vrijwilligerswerk?

De gesprekken met alle mensen die het museum bezoeken. Zij zijn allemaal heel anders. Het zijn veel Nederlandse en Poolse bezoekers. Daardoor praat ik vaak Engels. Dit gaat prima. Veel onderwerpen zijn gelukkig in het Nederlands, Pools én Engels beschikbaar. Alle presentaties zitten goed in elkaar. Het nieuwe museum is echt de moeite waard om een keer naar toe te gaan. In het gastenboek staan ook veel leuke notities van de bezoekers!

Welk moment is jou het meest bijgebleven?

Laatst kwam een Poolse chauffeur met zijn vrachtwagen langs. Hij was om te laden en lossen op doorreis. Hij heeft zeker 2,5 uur rond gekeken. Hierna ging hij tevreden weer verder. Het is leuk om te zien dat mensen zo benieuwd zijn.

Wat zou je tegen mensen willen zeggen die nog twijfelen om vrijwilligerswerk te doen?

Zoek contact met MOOIWERK en maak eventueel een persoonlijke afspraak. Zo is het bij mij ook begonnen. Hoor wat de wereld te bieden heeft. Ik had geen idee wat er allemaal mogelijk was. Dus laat je informeren over de opties. Want er is heel veel. De eerste stap is dan gezet. Dan hoef je alleen nog te kijken naar wat je leuk vindt!

 

 

 

 

 

 

________________________________________________________________

MOOIWERK is aangesloten bij Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk. Samen met het vrijwilligersveld in het hele land, maken we tijdens het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet (2021) nóg meer mensen enthousiast voor vrijwilligerswerk. Dit doen we onder andere door het vertellen van unieke verhalen in onze rubriek MOOI MENS gezien! #mensenmakennederland

Meedoen met deze rubriek?
Heb jij ook een MOOI verhaal over vrijwilligerswerk, of heb jij een MOOI MENS gezien? Laat het ons weten door een mailtje te sturen naar onze afdeling communicatie, en wie weet vertellen wij hier straks jouw verhaal!

Lees hier het verhaal van Frank, die rouwbegeleiding geeft. Wil jij ook aan de slag als vrijwilliger? Bekijk hier al onze vacatures.

Scroll naar boven