Vertrouwenspersoon vs. vertrouwenscontactpersoon: wat is het verschil?

Verschil vcp en vp

Wat is het verschil tussen een vertrouwenspersoon of een vertrouwenscontactpersoon? Deze twee termen kunnen verwarrend zijn, want ze hebben verschillende rollen. Laten we eens kijken naar wat ze precies betekenen, zodat jij weet bij wie je waarvoor terecht kunt.

Vertrouwenscontactpersoon

Een vertrouwenscontactpersoon is aangesteld binnen een organisatie of vereniging. De naam zegt het al: dit is het eerste contact waar je melding kunt maken in geval van sociaal ongewenst gedrag. Een vertrouwenscontactpersoon geeft advies over een sociaal veilige omgeving. Ze zijn verantwoordelijk om te helpen bij het voorkomen en aanpakken van ongewenst gedrag, zoals pesten, discriminatie, of seksuele intimidatie. Als vrijwilliger kun je bij hen terecht als je je onveilig voelt door het gedrag van anderen. Zij kunnen stappen ondernemen om de situatie op te lossen.

Goed om te weten: MOOIWERK biedt kosteloos opleidingen aan om vertrouwenscontactpersoon te worden. Kijk in de agenda om te kijken of er data op de agenda staan.

Vertrouwenspersoon

Een vertrouwenspersoon is een onafhankelijk persoon met een geaccrediteerde opleiding tot vertrouwenspersoon. Deze wordt ingeschakeld wanneer er geen interne vertrouwenscontactpersoon binnen de organisatie is, de melder graag met een onafhankelijk persoon wil praten of als de melding van dusdanig niveau is dat de interne vertrouwenscontactpersoon moet opschalen. Een vertrouwenspersoon is er om te helpen met persoonlijke kwesties, conflicten of zorgen die je als vrijwilliger ervaart binnen de organisatie. Ze bieden een luisterend oor en kunnen samen met jou naar een oplossing zoeken. Een vertrouwenspersoon is er om te zorgen dat vrijwilligers zich gehoord en begrepen voelen.

Klik hier voor meer informatie over wat een vertrouwenspersoon is en doet.

verschil vertrouwenspersoon vertrouwencontactpersoon

Jouw melding telt!

Het is belangrijk om te weten wie de vertrouwenspersoon en vertrouwenscontactpersoon van een vrijwilligersorganisatie zijn. Als vrijwilliger heb je het recht om je veilig en gerespecteerd te voelen. Als je ooit twijfels hebt of hulp nodig hebt, aarzel dan niet om contact op te nemen met de juiste persoon.

Onthoud dat er altijd mensen zijn om jullie te ondersteunen en te zorgen voor een positieve ervaring binnen de organisatie. Samen maken we Breda een betere plek!

Als organisatie aan de slag met sociale veiligheid?

Lees verder op de pagina van sociale veiligheid om te kijken wat jij kunt doen.

Scroll naar boven