Zó geef je een onvergetelijk compliment: 6 stappen

vrijwilligerswerk breda waarderen

Vrijwilligerswerk doe je omdat je het zelf wil. Intrinsieke motivatie, noemen we dat met een mooi woord. Wél vinden vrijwilligers het belangrijk dat anderen daar de waarde van inzien. Niet in de vorm van geld of spullen, maar door het gewoonweg te zien en te benoemen. Maar dit vraagt wel maatwerk. Een compliment geef je dus niet zomaar. Hoe dan wel?

Wil jij vrijwilligers bedanken? Kies dan niet voor een standaard compliment, maar voor een écht compliment. Eentje die binnenkomt. Hoe? Het is niet moeilijk. Volg deze 6 stappen en het gaat je lukken!

1. Kijk goed naar wat iemand kan en doet

Wat is onderscheidend voor iemand? Wat maakt iemand uniek? Zorg dat je helder hebt wat een vrijwilliger in zijn of haar takenpakket heeft zitten. En baseer dáár je complimentje op.

2. Durf te benoemen

Een goed compliment vergt details. Je moet dus goed kijken. En als je goed kijkt, voelt de ander zich gezien. Spannend! Want dan let er dus iemand op je. Maar als je dit benut en er een grandioos compliment van maakt, zal de beloning groot zijn.

3. Verras

Er is niets mis met “je bent zo lekker bezig”. Maar kies óók eens iets anders dan een standaard compliment. Denk terug aan een uniek moment dat je samen beleefde, bijvoorbeeld. Haal hier uit waarom die persoon er juist toen zo uitsprong, en je hebt iets verrassends te pakken.

4. Wees oprecht

Zeg niet iets uit aardigheid, maar kies iets wat je écht meent. Anders komt het compliment niet uit je hart. En dat is juist zo belangrijk. Het is dus zonde op niet oprecht te zijn! Vraag je daarom altijd af of het écht bij diegene past. En of je er achter staat. Succes gegarandeerd.

5. Kijk verder dan je eigen smaak

Als jij het fijn vindt dat iemand altijd op tijd is, en een vrijwilligers komt wel eens te laat… Zijn er dan nog opties om ze een complimentje te geven? Jazeker! Jij vindt op tijd komen belangrijk, maar dat wil niet zeggen dat die persoon geen andere krachtige punten heeft. Kijk naar wat goed gaat, buiten je eigen voorkeuren om. En baseer hier je complimentje op.

6. Doe het!

Oké, het is soms misschien best een beetje spannend om iets (recht uit het hart) te zeggen. Maar hoe meer we dit doen, hoe meer verbinding ontstaat! En zo voelen we ons écht gezien, gehoord en gewaardeerd. Dat verdient iedereen, maar vrijwilligers al helemaal ❤.

Scroll naar boven