Zoek jij het schaap met de vijf poten? Stop met zoeken!

Ken je dat? Dat je op zoek bent naar de éne vrijwilliger, of liever gezegd het “schaap met de vijf poten”? En dat je die maar niet vindt? Soms is het lastig om bepaalde functies of taken in te vullen. Dan is het goed om het eens op een andere manier te proberen. En er op een andere manier naar te kijken. Vaak is het niet moeilijk, maar is het een kwestie van een ander gezichtspunt!

Lastig te vinden vrijwilligers tóch werven: hoe dan?

We hebben wel een paar leuke praktijkvoorbeelden. Zo was er een organisatie die een vrijwilliger voor een activiteit op de vrijdagavond zocht. Dit lukte maar niet, wat ze ook probeerden. Begrijpelijk, want niet iedereen wil zich iedere vrijdagavond vastleggen, het is tenslotte ook weekend! Toen zijn ze op zoek gegaan naar niet één maar zes vrijwilligers voor de vrijdagavond. Huh?! Maar als je die ene al niet gevonden krijgt… Dan lukt 6 toch al helemáál niet? Mooi wel dus! Want die zes samen, verdelen de vrijdagavonden en regelen de bezetting zelf. Hoe fijn!

Nieuwe voorzitter? “Gevonden!”

Een organisatie was op zoek naar een nieuwe voorzitter. Eén die veel tijd had, vergaderingen kon leiden, nieuwe contacten wilde leggen en een visie had op de toekomst. Niemand wilde het doen en niemand voldeed. Na een jaar zoeken was er nog steeds geen nieuwe voorzitter. Pfffff! 

Maar er was wél iemand met een eigen bedrijfje en een vlotte babbel, die wilde wel het netwerk uitbreiden, want dat was ook handig voor zijn eigen bedrijf. En de secretaris, goed georganiseerd en punctueel, wilde best de vergaderingen leiden. En ze kenden nog wel iemand via via, die echt een ondernemer was en het leuk vond om een visie en strategie te ontwikkelen. Zo krijg je de taken van een voorzitter ook ingevuld. Maar dan anders! En zo doet iedereen waar hij of zij goed in is en energie van krijgt, en dat is natuurlijk ook goed voor je organisatie!  

En nog een laatste leuk voorbeeld…

Met heel weinig inspanning een goed resultaat halen? Onze adviseur vertelt: “Een sportvereniging klopte me aan en zei dat alle leden alleen maar kwamen sporten, maar niets deden voor de club. Waardeloos! Waar moest hij nu nieuwe vrijwilligers vandaan halen? Ik vroeg hem naar zijn inschrijfformulier. Dat was kort en krachtig, NAW-gegevens, rekeningnummer en handtekening. Dat zijn we een beetje uit gaan breiden met een paar simpele vragen zoals: ‘Zou je wel eens iets willen doen voor de club?, ‘Wat zou je dan willen doen?’ ‘Heb je hobby’s op speciale talenten?’ ‘Wat doen je ouders en vinden zij het leuk om af en toe iets te doen?’ enzovoorts.

Guess what? Het regende nieuwe vrijwilligers! De één wilde graag een toernooi organiseren, de ander wilde iets voor de jeugdleden doen in de zomervakantie, een ander lid wilde graag opgeleid worden tot trainer en weer een ander wilde wel eens achter de bar staan en leuke avonden organiseren in het clubhuis. Alleen maar door het inschrijfformulier een beetje aan te passen.” Zo eenvoudig kan het dus zijn 😊

Heb jij een lastig in te vullen vacature?

We hebben nog veel meer leuke en succesvolle voorbeelden. Daar gaan we het samen over hebben tijdens het themacafé op 22 maart! En jij kunt daar kosteloos aan deelnemen. Hebben jullie een wens als het gaat om het invullen van een vrijwilligersvacature, maar lukt het niet? Dan moet je hier bij zijn! Tijdens dit Themacafé ga je met andere organisaties én met ervaren adviseurs in gesprek. Je zet een andere bril op! Samen kijken jullie naar wat er anders kan, om tot een oplossing te komen.

22Mar19:3021:30Themacafé OMDENKEN: lastig in te vullen vacatures19:30 - 21:30 16 Plaatsen beschikbaar

 

 

Scroll naar boven