Cursus: Wat is (de rol van) een Vertrouwenscontactpersoon?

04Mar13:3016:30Cursus: Wat is (de rol van) een Vertrouwenscontactpersoon?Veiligheid voorop! Voor alle vrijwilligers en bestuurders die meer willen weten over de rol van een vertrouwenscontactpersoon.13:30 - 16:30 8 Plaatsen beschikbaar

Tijd

(Maandag) 13:30 - 16:30

Locatie

bijeenkomst 1: online via Zoom & bijeenkomst 2: op locatie, dit wordt nog bekend gemaakt.

Other Events

Details

Wil jij vertrouwenscontactpersoon worden of wil je hier meer over weten? Leer hoe je te werk gaat bij grensoverschrijdend gedrag (en het voorkomen hiervan)!

Pesten, dwingende ouders die eisen stellen, seksueel grensoverschrijdend gedrag… Zomaar wat voorbeelden van grensoverschrijdend gedrag. Het kan helaas allemaal gebeuren bij jou op de club of binnen jouw vrijwilligersorganisatie. Wat kun jij dan doen? 

Het is fijn als er een vertrouwenscontactpersoon is binnen jouw organisatie. Want wanneer is gedrag grensoverschrijdend? En wat doe je eraan om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurt? Tijdens de workshop vertrouwenscontactpersoon ga je aan de slag met verschillende situaties uit de praktijk. Je leert hoe je gesprekken aangaat en hoe jij als vertrouwenscontactpersoon moet handelen. Je leert wat je moet doen als er een melding komt van grensoverschrijdend gedrag en je krijgt tips en tools die je kunt gebruiken bij het zetten van deze stappen. In de tweede bijeenkomst kan je tevens je certificaat behalen om vertrouwenscontactpersoon te worden. Dit is niet verplicht. 

Als VCP (vertrouwenscontactpersoon) ga je in gesprek met slachtoffers of beschuldigers. Je onderzoekt waar de persoon in kwestie terecht kan met zijn of haar hulpvraag. En je kijkt welke stappen je hierna kunt zetten. Daarnaast help je het bestuur grensoverschrijdend gedrag binnen de organisatie te voorkomen aan de hand van het beleid.

De workshop bestaat uit twee dagdelen. In het eerste dagdeel krijg je uitleg en informatie over: wat een vertrouwenscontactpersoon is, wat het verschil is tussen een (externe) vertrouwenspersoon en een interne vertrouwenscontactpersoon, wat de rol is van een VCP, welke taken daarbij horen en vooral ook: wat de eigen grenzen zijn. In het tweede dagdeel wordt je verder opgeleid tot het worden van een vertrouwenscontactpersoon, je gaat oefenen met gespreksvoering en hoe jij jezelf binnen deze rol introduceert.

Het is niet verplicht om beide dagdelen te volgen, alleen als je gecertificeerd vertrouwenscontactpersoon wilt worden is deelname bij beide dagdelen vereist.

Lesdata en programma
Bijeenkomst 1: 04 maart 2024, 13.30 – 16.30 uur – digitale informatie ochtend via Zoom
Bijeenkomst 2: 25 maart 2024, 13.30 – 16.30 uur – fysieke praktijkdag

Lesdag 1: 
Kan jij de eerste (digitale) bijeenkomt van 04 maart niet? Neem dan contact op via workshops@mooiwerkbreda.nl
Dan kijken we graag met je mee naar een van de andere opties:

  • 08 januari 2024: 09.30 – 12.00 uur
  • 22 januari 2024: 09.30 – 12.0o uur
  • 03 februari 2024: 09.30 – 12.00 uur
  • 05 februari 2024: 09.30 – 12.00 uur
  • 02 maart 2024: 09.30 – 12.00 uur

Doelgroep
Vrijwilligers, bestuurders die vertrouwenscontactpersoon willen worden (2 dagdelen) of hier meer over willen weten (1 dagdeel).

Reservelijst
Is de opleiding vol en wil jij graag op de reservelijst? Meld je hier aan voor de reservelijst.

Onze tip: vermeld bij de aanmelding voor de reservelijst jouw naam, e-mailadres, telefoonnummer en voor welke bijeenkomst jij graag op de reservelijst zou willen, dan maken wij het gelijk in orde. 

Hoe gaat het in zijn werk?
Circa een week voor aanvang krijg jij een herinneringsmail met alle aanvullende informatie om mee te kunnen doen.

Aanmelden & Afmelden
Wil jij meedoen? Meld je dan snel aan door onder in de training te klikken op ‘ja ik ben er bij’. Kan jij onverwacht toch niet mee doen?  Stuur dan uiterlijk 24 uur voor de start van de bijeenkomst een mailtje naar workshops@mooiwerkbreda.nl 

Vragen
Kom je er niet uit of heb je vragen? Neem contact met ons op via workshops@mooiwerkbreda.nl Wij helpen je dan graag verder!

Wat levert de training op?

Wat levert de bijeenkomst je op?
Na deze workshop:

  • weet je wat het nut en de noodzaak is van een vertrouwenscontactpersoon binnen je organisatie;
  • weet je wanneer gedrag wel of niet grensoverschrijdend is;
  • weet je welke stappen je kunt nemen bij een melding van grensoverschrijdend gedrag;
  • weet je wat de organisatie preventief kan doen.

‘’ Na het voltooien deze opleiding ontvang jij een erkend certificaat dat jij kunt gebruiken voor jouw persoonlijke ontwikkeling en verdere loopbaan. Ga jij aan de slag met jouw persoonlijke ontwikkeling? ’’

Aanmelden

Ben jij erbij?

-

Ja - Ik ben erbij!

8 Plaatsen beschikbaar

Scroll naar boven