Doelgroep Sportaanbieders
Maart
07Mar19:0021:30Training: Creatief denkenAan de slag met problemen creatief oplossen

Tijd
(Dinsdag) 19:00 - 21:30
Locatie
Avans Hogeschool
Details
Hoe los je problemen creatief op? Leer het tijdens deze training! Problemen: we hebben ze allemaal. Soms is een probleem klein, soms is een probleem groot. Sommige zijn makkelijk op te
Details
Hoe los je problemen creatief op? Leer het tijdens deze training!
Problemen: we hebben ze allemaal. Soms is een probleem klein, soms is een probleem groot. Sommige zijn makkelijk op te lossen, terwijl andere héél hardnekkig zijn. Creatief denken kan je helpen. In deze training gaan we samen op verkenningstocht!
- Op de eerste avond gaan we op zoek naar wat een probleem is. Waarom ervaren we iets als een probleem? Heb je last van de oorzaak of van het gevolg van het probleem? En kan een probleem soms ook een oplossing zijn? Hier komen we samen achter!
- Ken en begrijp je het probleem? Dan zijn we al halverwege de oplossing en… klaar voor de tweede avond! Tijdens de tweede sessie gaan we aan de slag met creatieve technieken om oplossingen te bedenken. We staan stil bij de gevolgen én de oorzaak van het probleem. Wat kunnen we nu doen? En wat betekent dat voor later? Kortom: we kijken naar de korte én de lange termijn, want sommige oplossingen zijn de problemen van de toekomst.
Durf jij de uitdaging aan?
In deze sessies staan alle daagse problemen centraal. Als je moedig bent, breng dan één van jouw problemen mee. Dan zoeken we met elkaar naar creatieve oplossingen die werken!Pas op: niet alle problemen zijn op te lossen. Maar je kunt met de gevolgen wel heel goed én creatief omgaan!
Lesdata
Dinsdag: 07 maart 2023
Dinsdag: 14 maart 2023
Doelgroep
Vrijwilligers die meer willen weten over hoe creatief om kunt gaan met problemen.
Hoe gaat het in zijn werk?
Circa een week voor aanvang krijg jij een herinneringsmail met alle aanvullende informatie om mee te kunnen doen.
Aanmelden & Afmelden
Wil jij meedoen? Meld je dan snel aan door onder in de training te klikken op ‘ja ik ben er bij’. Kan jij onverwacht toch niet mee doen? Stuur dan uiterlijk 24 uur voor de start van de bijeenkomst een mailtje naar workshops@mooiwerkbreda.nl
Vragen
Kom je er niet uit of heb je vragen? Neem contact met ons op via workshops@mooiwerkbreda.nl. Wij helpen je dan graag verder!
Wat levert de training op?
Na het volgende van deze training:
- Weet jij wat een probleem is en waarom je iets als een probleem ervaart.
- Snap je beter waar het probleem vandaan komt.
- Begrijp je de verschillende onderdelen van een probleem.
- Heb je kennis gemaakt met creatieve technieken die je kunnen helpen bij het vinden van een oplossing.
- Weet je wat je kunt doen als je een probleem ervaart, óók als je het misschien niet direct kunt oplossen.
”Na het volgen van deze training ontvang jij een bewijs van deelname dat jij kan gebruiken voor jouw persoonlijke ontwikkeling, CV en verdere loopbaan.”
Docent
Thijs verhees
Aanmelden
Inschrijven voor deze training is niet meer mogelijk

Tijd
(Maandag) 09:30 - 12:00
Locatie
bijeenkomst 1: online via Zoom & bijeenkomst 2: op locatie, dit wordt nog bekend gemaakt.
Details
Wil jij vertrouwenscontactpersoon worden? Leer hoe je te werk gaat bij grensoverschrijdend gedrag (en het voorkomen hiervan)! Pesten, dwingende ouders die eisen stellen, seksueel grensoverschrijdend gedrag… Zomaar
Details
Wil jij vertrouwenscontactpersoon worden? Leer hoe je te werk gaat bij grensoverschrijdend gedrag (en het voorkomen hiervan)!
Pesten, dwingende ouders die eisen stellen, seksueel grensoverschrijdend gedrag… Zomaar wat voorbeelden van grensoverschrijdend gedrag. Het kan helaas allemaal gebeuren bij jou op de club of binnen jouw vrijwilligersorganisatie. Wat kun jij dan doen?
Het is fijn als er een vertrouwenscontactpersoon is binnen jouw organisatie. Want wanneer is gedrag grensoverschrijdend? En wat doe je eraan om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurt? Tijdens de opleiding vertrouwenscontactpersoon ga je aan de slag met verschillende situaties uit de praktijk. Je leert hoe je gesprekken aangaat en hoe jij als vertrouwenscontactpersoon moet handelen. In de workshop leer je wat je moet doen als er een melding komt van grensoverschrijdend gedrag. Je krijgt tips en tools die je kunt gebruiken bij het zetten van deze stappen.
Als VCP (vertrouwenscontactpersoon) ga je in gesprek met slachtoffers of beschuldigers. Je onderzoekt waar de persoon in kwestie terecht kan met zijn of haar hulpvraag. En je kijkt welke stappen je hierna kunt zetten. Daarnaast help je het bestuur grensoverschrijdend gedrag binnen de organisatie te voorkomen aan de hand van het beleid.
In twee dagdelen leer je hoe jij je rol pakt als vertrouwenscontactpersoon. Je krijgt uitleg over wat het inhoudt om die rol te nemen, welke taken daarbij horen en vooral ook: wat jouw grenzen zijn. Je kunt oefenen met gespreksvoering en hoe jij jezelf binnen deze rol introduceert.
Lesdata en programma
Bijeenkomst 1: 6 maart – 09.30 – 12.00 uur – digitale informatie ochtend via Zoom – AL GEWEEST!
Bijeenkomst 2: 27 maart – 13.30 tot 16.30 uur – fysieke praktijkdag
Lesdag 1:
Kan jij de eerste (digitale) bijeenkomt van 6 maart niet? Dan zijn er ook mogelijkheden op 4 februari 2023 of 6 februari 2023. Je kunt de eerste bijeenkomst (digitaal) volgen. Wil jij in februari meedoen? Stuur dan een mailtje naar workshops@mooiwerkbreda.nl.Wij zorgen dat jij op de gewenste datum mee kan doen.
Doelgroep
Vrijwilligers die vertrouwenscontactpersoon willen worden.
Reservelijst
Is de opleiding vol en wil jij graag op de reservelijst? Meld je hier aan voor de reservelijst.
Onze tip: vermeld bij de aanmelding voor de reservelijst jouw; naam, e-mailadres, telefoonnummer en voor welke bijeenkomst jij graag op de reservelijst zou willen, dan maken wij het gelijk in orde.
Hoe gaat het in zijn werk?
Circa een week voor aanvang krijg jij een herinneringsmail met alle aanvullende informatie om mee te kunnen doen.
Aanmelden & Afmelden
Wil jij meedoen? Meld je dan snel aan door onder in de training te klikken op ‘ja ik ben er bij’. Kan jij onverwacht toch niet mee doen? Stuur dan uiterlijk 24 uur voor de start van de bijeenkomst een mailtje naar workshops@mooiwerkbreda.nl
Vragen
Kom je er niet uit of heb je vragen? Neem contact met ons op via workshops@mooiwerkbreda.nl Wij helpen je dan graag verder!
Wat levert de training op?
Wat levert de bijeenkomst je op?
Na deze workshop:
- weet je wat het nut en de noodzaak is van een vertrouwenscontactpersoon binnen je organisatie;
- weet je wanneer gedrag wel of niet grensoverschrijdend is;
- weet je welke stappen je kunt nemen bij een melding van grensoverschrijdend gedrag;
- weet je wat de organisatie preventief kan doen.
‘’ Na het voltooien deze opleiding ontvang jij een erkend certificaat dat jij kunt gebruiken voor jouw persoonlijke ontwikkeling en verdere loopbaan. Ga jij aan de slag met jouw persoonlijke ontwikkeling? ’’
Docent
Carin van de Hor

Tijd
(Woensdag) 19:30 - 21:30
Locatie
Electron | MotMot gallery, Belcrumweg 19, 4815 HA Breda
Details
Carnaval, Koningsdag, jazzfestival en ga zo nog maar door… Breda is een bruisende stad! We hebben heel veel evenementen. In allerlei soorten en maten. En bijna altijd zijn hier
Details
Carnaval, Koningsdag, jazzfestival en ga zo nog maar door… Breda is een bruisende stad! We hebben heel veel evenementen. In allerlei soorten en maten. En bijna altijd zijn hier vrijwilligers bij betrokken. Daar liggen kansen! Zin om die te grijpen?
Maak je evenement nóg mooier met vrijwilligers
Na een geslaagde 1ste werksessie organiseert MOOIWERK op 29 maart een tweede bijeenkomst voor iedereen die evenementen organiseert in Breda. Om elkaar te versterken. We delen kennis en kijken hoe we (nog beter) samen kunnen werken.
Voor wie is deze werksessie/netwerkbijeenkomst?
- Mensen die evenementen of festivals in Breda organiseren én met vrijwilligers werken.
- En die het nóg succesvoller willen maken.
- Organisatoren die graag met elkaar samenwerken.
- Iedereen die de – net als MOOIWERK– de enorme meerwaarde ziet van een goed netwerk.
- Organisatoren die vrijwilligers waarderen en dat willen blijven doen.
In deze tweede werksessie hebben we het over het binden en behouden van vrijwilligers aan je evenement. We wisselen ervaringen uit en halen jullie behoeften op. Wat heb je nodig, hoe doen anderen het? We willen jouw evenement of festival graag sterken op het gebied van werken met vrijwilligers. We delen kennis, maar vooral: we laten jullie het gesprek met elkaar aangaan. Zie het als een workshop, discussie en brainstormsessie in één!
Programma:
- Binden en behouden van vrijwilligers; do’s en dont’s
- Mooie voorbeelden
- Diverse brainstormsessies waarbij je aansluit bij jouw uitdaging
Datums & tijden:
- Woensdag 29 maart (behoud van vrijwilligers) 19.30 – 21.30 uur. (je hoeft niet de eerste sessie hebben meegedaan om bij deze aan te sluiten)
Inloop tussen 19.15 en 19.30 uur.
Werk jij met vrijwilligers? En heb je interesse in het verkennen van kansen en mogelijkheden? Schrijf je dan in! Tip: kom samen met een collega vrijwilliger, twee weten meer dan één.
Hoe gaat het in zijn werk?
Circa een week voor aanvang krijg jij een herinneringsmail met alle aanvullende informatie.
Aanmelden & Afmelden
Wil jij meedoen? Meld je dan snel aan door onder in de training te klikken op ‘ja ik ben er bij’. Kan jij onverwacht toch niet meedoen? Stuur dan uiterlijk 24 uur voor de start van de bijeenkomst een mailtje naar workshops@mooiwerkbreda.nl
Vragen
Kom je er niet uit of heb je vragen? Neem contact met ons op via workshops@mooiwerkbreda.nl. Wij helpen je dan graag verder!
Wat levert de training op?
Na het bijwonen van deze avonden:
- weet jij hoe je vrijwilligers (nog beter) aantrekt voor jouw evenement of festival;
- weet je welke kanalen en middelen je hiervoor het beste in kunt zetten;
- heb je een praktisch plan met tips, waarmee je toekomstige vacatureteksten zo uit je mouw schudt;
- weet je hoe je vrijwilligers kunt behouden, óók wanneer het geen evenementenperiode is.
- ken je de samenwerkingsmogelijkheden met andere vrijwilligersorganisaties van Bredase evenementen en festivals.
- heb je een hoop tips en tricks gegeven en gekregen.
Docent
Annemiek Messer & Yannick Gosens
Aanmelden
Inschrijven voor deze training is niet meer mogelijk

Tijd
(Donderdag) 16:00 - 17:30
Locatie
Avans hogeschool, Hogeschoollaan 1
Details
Hoe goed ben jij op de hoogte van de vrijwilligersverzekering? “Moet ik me aanmelden om gebruik te kunnen maken van de vrijwilligersverzekering?” “Zijn vrijwilligers van politieke partijen ook verzekerd?” “Kan ik
Details
Hoe goed ben jij op de hoogte van de vrijwilligersverzekering?
“Moet ik me aanmelden om gebruik te kunnen maken van de vrijwilligersverzekering?” “Zijn vrijwilligers van politieke partijen ook verzekerd?” “Kan ik al mijn verzekeringen opzeggen?” Dit zijn vragen die wij vaak krijgen over de vrijwilligersverzekering. Hier geven wij jou op 30 maart alle antwoorden op!
Ben je bestuurder of coördinator van een vrijwilligersorganisatie? Of ben je op een andere manier bezig met het vrijwilligersbeleid? Dan is het heel logisch dat je wil weten wat je als organisatie moet regelen om goed verzekerd te zijn als er iets gebeurt tijdens het vrijwilligerswerk. De gemeente biedt kosteloos een vrijwilligersverzekering aan. Maar wat valt daar nou wel en niet onder? En is het nodig om daarnaast nog andere verzekeringen af te sluiten?
Gastspreker Ben Klaassen van Centraal Beheer Achmea (verzekeringsmaatschappij vrijwilligersverzekering) vertelt alles over de vrijwilligersverzekering tijdens dit themacafé. Daarnaast geeft verzekeringsexpert Willem de Keyzer meer inzicht in de wondere wereld van verzekeringen en de mogelijkheden náást de vrijwilligersverzekering. Willem is voormalig eigenaar van De Keyzer Zekerheid en projectleider bij vrijwilligersorganisatie Quiet Breda.
Tijdens deze bijeenkomst is er gelegenheid om kennis te maken met andere Bredase bestuurders en coördinatoren. Fijn om nieuwe mensen te leren kennen, oude banden aan te halen en handige tips uit te wisselen!
Doelgroep
Bestuursleden en vrijwilligerscoördinatoren van Bredase vrijwilligersorganisaties.
Hoe gaat het in zijn werk?
Een week voor aanvang krijg jij een herinneringsmail met alle aanvullende informatie om mee te kunnen doen.
Aanmelden & Afmelden
Wil jij meedoen? Meld je dan snel aan door onder in de training te klikken op ‘ja ik ben er bij’. Kan jij onverwacht toch niet meedoen? Stuur dan uiterlijk 24 uur voor de start van de bijeenkomst een mailtje naar workshops@mooiwerkbreda.nl.
Vragen
Kom je er niet uit of heb je vragen? Neem contact met ons op via workshops@mooiwerkbreda.nl. Wij helpen je dan graag verder!
Docent
Ben Klaassen van Centraal Beheer Achmea
Aanmelden
Inschrijven voor deze training is niet meer mogelijk
April

Tijd
(Dinsdag) 19:30 - 21:00
Locatie
Online via Zoom
Details
In een paar stappen naar een veilige organisatie Sociale veiligheid: het is niet vanzelfsprekend. Als organisatie ben je verplicht hier voldoende aandacht aan te geven. Helaas kan grensoverschrijdend gedrag overal
Details
In een paar stappen naar een veilige organisatie
Sociale veiligheid: het is niet vanzelfsprekend. Als organisatie ben je verplicht hier voldoende aandacht aan te geven. Helaas kan grensoverschrijdend gedrag overal voorkomen: tijdens het sporten, het doen van vrijwilligerswerk of op straat. Het geeft een ongemakkelijk of onveilig gevoel als iemand over grenzen gaat bij je club, vereniging of organisatie.. Zorg ervoor dat iedereen zich fijn voelt! Een VOG kan hierbij helpen.
Tijdens deze bijeenkomst leggen we je precies uit wat dit is. We nemen je mee in een aantal stappen voor het creëren van een veilige (sport/werk-)omgeving. Wat doe jij als organisatie en waar zou je als vereniging bij stil moeten staan als het gaat om sociale veiligheid? Waar moet je op letten? En hoe maak je hier goede afspraken over? Een van de onderdelen voor het creëren van een sociaal veilige organisatie of vereniging is het aanvragen van een VOG voor vrijwilligers. MOOIWERK vertelt jou hoe je dit eenvoudig regelt.
” Waarom een VOG aanvragen voor je vrijwilligers? Door het aanvragen van VOG’s voor je vrijwilligers, wordt je organisatie of sportclub weer een stukje veiliger.”
Wat is het nut van een VOG? Hoe vraag je zo’n VOG aan? Daar komt namelijk nogal wat bij kijken. Wij vertellen je de ins-en outs die iedere sportvereniging en vrijwilligersorganisatie moet weten over sociale veiligheid.
Doelgroep
Bestuurders en vrijwilligers die grensoverschrijdend gedrag binnen hun club willen aanpakken en tegengaan.
Hoe gaat het in zijn werk?
Circa een week voor aanvang krijg jij een herinneringsmail met alle aanvullende informatie.
Aanmelden & Afmelden
Wil jij meedoen? Meld je dan snel aan door onder in de training te klikken op ‘ja ik ben er bij’. Kan jij onverwacht toch niet meedoen? Stuur dan uiterlijk 24 uur voor de start van de bijeenkomst een mailtje naar workshops@mooiwerkbreda.nl
Vragen
Kom je er niet uit of heb je vragen? Neem contact met ons op via workshops@mooiwerkbreda.nl. Wij helpen je dan graag verder!
Wat levert de training op?
Na de workshop:
- Weet jij wat grensoverschrijdend gedrag inhoudt.
- Weet jij welke stappen je kunt volgen voor een veilig omgeving.
- Heb je inzicht gekregen wat een VOG is, wat het belang hiervan is en hoe je deze kunt aanvragen.
Docent
Carin van de Hor
Aanmelden
Ben jij erbij?
-
Ja - Ik ben erbij!
30 Plaatsen beschikbaar
Mei

Tijd
(Woensdag) 19:30 - 21:30
Locatie
Reeds onbekend, dit wordt zo snel mogelijk per mail bekend gemaakt!
Details
Alles voor jouw rol als vertrouwenscontactpersoon! Ben jij al een tijdje vertrouwenscontactpersoon? Of ben je hier onlangs mee gestart? Dan vind jij contact met andere vertrouwenscontactpersonen misschien wel fijn. Op woensdag
Details
Alles voor jouw rol als vertrouwenscontactpersoon!
Ben jij al een tijdje vertrouwenscontactpersoon? Of ben je hier onlangs mee gestart? Dan vind jij contact met andere vertrouwenscontactpersonen misschien wel fijn. Op woensdag 24 mei organiseren we een intervisie avond. Dit is een avond om gezamenlijk te bespreken waar iedereen tegenaan loopt. We bespreken wat belangrijke of veelvoorkomende problemen zijn. En natuurlijk hoe we daarin van elkaar kunnen leren! Iedereen mag vraagstukken inbrengen, maar het is niet verplicht.
Sociale veiligheid is een complex onderwerp. Daarom is het goed als we met elkaar kunnen praten en uitwisselen wat er gebeurt. Hoe reageer je? Wat ging heel goed? Wat was juist erg moeilijk/ hoe je kan reageren, wat wellicht super goed ging maar wat misschien ook moeilijk voor je was. Vertrouwenscontact persoon is niet de makkelijkste rol maar door samen te sparren en ervaringen uit te wissel brengen we elkaar op nieuwe ideeën en ook mogelijke oplossingen of herkenbaarheid voor specifieke situaties.
Lijkt het jou interessant om deel te nemen? Dan nodigen wij jou van harte uit voor woensdag 24 mei.
Doelgroep
Vrijwilligers die vertrouwenscontactpersoon zijn.
Hoe gaat het in zijn werk?
Circa een week voor aanvang krijg jij een herinneringsmail met alle aanvullende informatie om mee te kunnen doen.
Aanmelden & Afmelden
Wil jij meedoen? Meld je dan snel aan door onder in de training te klikken op ‘ja ik ben er bij’. Kan jij onverwacht toch niet mee doen? Stuur dan uiterlijk 24 uur voor de start van de bijeenkomst een mailtje naar workshops@mooiwerkbreda.nl
Vragen
Kom je er niet uit of heb je vragen? Neem contact met ons op via workshops@mooiwerkbreda.nl Wij helpen je dan graag verder!
Docent
Suzan wijnbergen
Aanmelden
Ben jij erbij?
-
Ja - Ik ben erbij!
6 Plaatsen beschikbaar