Lang leve vrijwilligers(werk): MOOIWERK viert 40e verjaardag

MOOIWERK 40 jaar!

Het is feest! Dit jaar bestaat MOOIWERK maar liefst veertig jaar. Wij zetten ons al vier decennia lang in om vrijwilligerswerk in Breda goed te laten draaien. Zo maken we iedere Bredanaar fan van vrijwilligerswerk.

Een duik in de geschiedenis

“Het is een misvatting dat we pas net bestaan”, zegt directeur-bestuurder Moniek Derks. “Het label MOOIWERK bestaat inderdaad pas sinds 2017. Maar in 1983 werden de deuren van het eerste vrijwilligerspunt al geopend. Daar liggen onze roots.”

Om precies te zijn was dat op 16 maart 1983. Toen werd het IBV (Informatie Bureau Vrijwilligerswerk) opgericht aan de Mauritsstraat 10. In 1985 veranderde het project van maatschappelijk werk in een zelfstandige stichting: Stichting Vrijwilligerscentrale Breda, gevestigd aan de Keizerstraat 106. Daar vonden zo’n 800 mensen per jaar hun vrijwilligersplek.

Mauritsstraat 10 vrijwilligerswerk breda

[BN De Stem, Johan van Gurp] [JVG19801001019]/ collectie Stadsarchief Breda.

“Vroeger was vrijwilligerswerk veel traditioneler”, vervolgt Moniek. “Als je wat wilde doen, kwam je automatisch terecht bij je sportclub, de scouting, fanfare, carnavalsvereniging of bij je opa en oma in een zorginstelling. Na verloop van tijd kwamen er steeds meer vormen van vrijwillige inzet bij. De behoefte aan vrijwilligers groeide, net als de behoefte om in toenemende vrije tijd, vrijwilligerswerk te doen.”

Sport, bewegen én: vrijwilligerswerk

Op 25 september 2004 zijn het Sportpunt Breda en de Vrijwilligerscentrale Breda gefuseerd. De werktitel was ‘ACTIEF’ en daar is Breda voorgezet. Het onderdeel vrijwilligerswerk/ vrijwilligersondersteuning kwam onvoldoende uit de verf onder de naam Breda Actief. Deze naam riep namelijk automatisch de associatie met sport en bewegen op. Om deze reden is in 2017 een apart label gelanceerd voor vrijwilligersondersteuning: MOOIWERK!

Zichtbaarheid van vrijwilligerswerk

De komende tijd vieren we onze 40e verjaardag. Zo is één van de grondleggers van MOOIWERK geïnterviewd, vind je oude foto’s van vrijwilligers uit Breda op onze social media kanalen, en krijg je veertig keer inspiratie om vrijwilligerswerk te doen in Breda.

Lees hier: 40x inspiratie voor vrijwilligerswerk | deel 1

Scroll naar boven