MOOI MENS gezien! | #16 Bart & Hanneke

 

MOOIWERK stelt je elke maand voor aan een inspirerend mens. Een MOOI mens! Iemand die vrijwilligerswerk doet. Voor een ander, maar vooral ook voor zichzelf. Want van iets goeds doen, krijg je een goed gevoel!

Deze maand staat er niet 1 maar zelfs 2 mensen in de spotlight. Bart Wouters en Hanneke Griffioen beide 49 jaar en werkzaam als vrijwilliger voor het Breda Jazz Festival. ”Het is erg waardevol om een steentje bij te dragen en dus iets voor je naaste, je omgeving, de maatschappij of je stad te doen. En dat kan op veel verschillende manieren.”

Wie zijn jullie en wat doen jullie bij het Breda Jazz Festival?

Bart: ”Ik ben Bart Wouters, 49 jaar en ik ben voorzitter van het Breda Jazz Festival. Daarnaast ben ik ook jazzmuzikant en treed ik tijdens het festival een paar keer op. Verder ben ik coördinator van een wijkcentrum in Tilburg. Ik ben nu 9 jaar voorzitter en daarvoor 5 jaar bestuurslid, dus inmiddels al 14 jaar in het bestuur. Na dit festival ga ik het stokje overdragen aan Hanneke. Het festival zit in mijn hart dus ik ga vast nog wel eens wat doen. Er gaat toch al gauw 15 uur per week in het festival zitten en dat lukt als je het leuk vindt om te doen en dat vind ik natuurlijk ook. Maar nu is het goed om iemand anders op deze plek te gunnen, ook voor de doorontwikkeling van het evenement.”

Hanneke: ”Mijn naam is Hanneke Griffioen, ook 49 jaar en ben bestuurslid PR & Communicatie . In 2017 ben ik bij het Breda Jazz festival terecht gekomen in het team PR & Communicatie en sinds 2019 als bestuurslid. Verder ben ik werkzaam als projectleider en heb een communicatie achtergrond.

Na dit festival ga ik het voorzitterschap van Bart overnemen. Ik wil graag de taak op me nemen om het festival te verder laten groeien en blijven verbinden met onze grote groep vrijwilligers. Het is daarnaast een mooie stap voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Als voorzitter kan ik meer bezig zijn met overview te behouden en op relatieniveau werken zoals met onze partners en de pers.

Het Breda Jazz Festival bestaat uit 120 tot 140 vrijwilligers waarvan 8 bestuursleden en 12 teamleiders. Iedereen heeft altijd zoveel energie en plezier. En dat is belangrijk want je doet dit allemaal naast je reguliere werk. Het is ontzettend leuk dat iedereen met veel enthousiasme meewerkt en met eigen initiatieven komt.”

Wat maakt het vrijwilligerswerk bij het Breda Jazz festival zo leuk?

”Het feit dat we dit festival met alleen maar vrijwilligers organiseren is geweldig. Het is een hechte club met een vaste kern. Zo hadden we twee jaar geleden zelfs iemand die al 45 jaar vrijwilliger is bij Breda Jazz Festival. Elk jaar wisselt er natuurlijk wel wat. Mensen die komen en gaan maar sommigen die ook weer terugkomen.

Het is ook mooi om te zien hoe mensen doorgroeien binnen onze organisatie. Er komen ook hele families of vriendengroepen samen een steentje bijdragen. Sommige houden niet eens van jazz, maar vinden de sfeer en het samen met een club bijdragen aan een festival de reden waarvoor ze het doen. Tijdens het festival zijn er natuurlijk verschillende taken die onze vrijwilligers uitvoeren zoals logistiek, stagemanagement en hospitality waar we ieder jaar weer extra vrijwilligers voor zoeken.”

Wat is het mooiste moment dat jullie het meeste is bijgebleven?

Bart: ”De opening van het festival is natuurlijk het mooiste, ieder jaar weer. Je werkt het hele jaar toe naar dit moment en dat is dan eindelijk daar. Wat ik me nog goed kan herinneren is het festival van 2014, mijn eerste keer als voorzitter. Op donderdagmiddag sta je dan op het bordes van het stadhuis even wat te drinken met de rest van het bestuur. Dan draai je je om, en dan zie je de hele Grote Markt vol staan. Toen zei de penningmeester: “Kijk, daar ben je nou medeschuldig aan.” Dat besef kwam toen binnen; ja dat hebben wij met z’n allen georganiseerd! Ik krijg er nog kippenvel van, haha. Ook ieder jaar het slotconcert ‘We’ll meet again’ samen te zingen met alle vrijwilligers is geweldig.”

Hanneke: ”Ik vind het zo leuk dat je de spanning voelt opbouwen naarmate het festival dichterbij komt. In de week voorafgaand aan het festival begint het al te kriebelen. Op donderdag om 10 uur komen de eerste muzikanten aan en vrijwilligers in crew T-shirt zijn er; dan voel je echt dat het gaat beginnen. Muzikanten herkennen elkaar ook wel eens van andere jaren. Zo’n fijn gevoel, die verbinding dat we dit samen neerzetten.”

Welke rol speelt MOOIWERK bij het werven van vrijwilligers?

”Vrijwilligers zoeken we altijd via MOOIWERK en via ons eigen netwerk. Vrijwilligers die op zoek zijn naar een vrijwilligersbaan of -klus weten MOOIWERK te vinden, daarom gebruiken we de vacaturebank altijd om vrijwilligers te werven.  Ook volgen wij regelmatig het aanbod van cursussen van MOOIWERK.

We hebben ook op de vrijwilligersmarkt gestaan, die MOOIWERK een paar jaar geleden organiseerde, om mensen fysiek aan te spreken en uit te leggen wat we precies doen. Daar hebben we ook veel vrijwilligers gevonden. We hebben wel gemerkt dat het duidelijk opschrijven wat je van vrijwilligers verwacht, heel belangrijk is.”

Wat zouden jullie tegen mensen willen zeggen die nog twijfelen om vrijwilligerswerk te gaan doen?

Bart: ”Je hebt vrijwilligerswerk op ieder niveau en in iedere sector. Een festival is heel wat anders dan in de zorg bijvoorbeeld. Het is belangrijk dat er van alles is, ik denk dat de maatschappij niet zonder vrijwilligers kan.

Het is erg waardevol om een steentje bij te dragen en dus iets voor je naaste, je omgeving, de maatschappij of je stad te doen. En dat kan op veel verschillende manieren.”

Hanneke: ”Kijk wat bij je past, waar je blij van wordt en energie van krijgt. Het zijn je vrije uren die je erin stopt dus dan is het natuurlijk het leukste als je daar energie uithaalt.”

________________________________________________________________

Heb jij ook een MOOI verhaal over vrijwilligerswerk, of heb jij een MOOI MENS gezien? Laat het ons weten door een mailtje te sturen naar communicatie@mooiwerkbreda.nl, en wie weet vertellen wij hier straks jouw verhaal!

Wil jij aan de slag als vrijwilliger? Bekijk hier al onze vacatures.

Scroll naar boven