MOOI MENS gezien #17 Disco Picobello

MOOIWERK stelt je elke maand voor aan een inspirerend mens. Een MOOI mens! Iemand die vrijwilligerswerk doet. Voor een ander, maar vooral ook voor zichzelf. Want van iets goeds doen, krijg je een goed gevoel!

Deze maand wordt niet één persoon maar een hele MOOIE organisatie in de spotlights gezet. Aartje en Gerrit Wernke, 62 jaar, hebben 22 jaar geleden Disco Picobello opgericht voor mensen met een verstandelijke beperking. “Er is heel weinig te doen voor hen en hiermee kunnen we echt een plek bieden voor mensen om elkaar te ontmoeten en leuke dingen te doen samen. Je ziet iedereen genieten op zijn/haar eigen manier.”

Wie zijn jullie en waarom hebben jullie Disco Picobello opgericht? 

“Mijn naam is Aartje Wernke, 62 jaar. Samen met mijn man Gerrit heb ik deze stichting opgericht voor onze dochter Pieternel, 38 jaar. Zij heeft een verstandelijke beperking. Haar wens: Net als haar leeftijdgenootjes naar de disco kunnen, maar helaas kon zij de stad niet in. Daarom hebben wij Disco Picobello opgericht!

Disco Picobello is een disco voor mensen met een verstandelijke beperking vanaf 13 jaar. Dit hebben wij, samen met nog een echtpaar, opgericht in 2000 toen onze dochter 16 jaar was. Een paar jaar later zijn Anneke & Peter de Hoog aangesloten en doen we de disco’s al jaren samen, met een vast clubje vrijwilligers. Onze andere dochter Charlotte, werkt in de woonbegeleiding en is ook vrijwilliger bij Disco Picobello. Veel vrienden en de dochters van Anneke en Peter zijn ook vrijwilliger. Het samenwerken gaat goed, we vullen elkaar goed aan en iedereen heeft eigen taken. MOOI om dit met z’n allen te kunnen doen!

Elke maand organiseren wij een disco op de zaterdag. Ook hebben we de jaarlijkse playbackshow en zomerfeest! Toen we in 2000 begonnen deelden we flyers uit op de Liduinaschool (nu Breda College). Daarna verspreidde het nieuws over Disco Picobello zich snel en werden we makkelijk gevonden. Nu ontvangen we maandelijks +/- 70 personen in het Belcrumhuis, genoeg om een écht feestje mee te bouwen!”

Wat vind je het leukste aan de disco? 

“Dat ik hele blije mensen zie. En zeker nu na de corona-tijd; we mogen we eindelijk weer feesten! Er is heel weinig te doen voor hen en hiermee kunnen we echt een plek bieden voor mensen om elkaar te ontmoeten en leuke dingen te doen samen. Je ziet iedereen genieten op zijn/haar eigen manier.”

Wat is het mooiste moment dat je het meeste is bijgebleven?

“Er zijn zoveel mooie momenten. In het begin waren er 30 mensen bij de disco. We feesten zelfs met mensen uit Zeeland of Dordrecht! Dat geeft wel aan hoe MOOI dit initiatief is en hoeveel behoefte hieraan is.

Ik vind het ontzettend mooi dat je mensen écht ziet (op)groeien en ontwikkelen. Ze gaan op een gegeven moment zelfstandig wonen of hebben een relatie, dit komen ze dan heel enthousiast vertellen. Er kwam een zwaar autistische jongen bij ons, die elk jaar met de playbackshow meedeed. Ieder jaar zagen we hem groeien, iedere keer kon hij steeds meer bewegen. Daar doen we het voor!”

Welke rol speelt MOOIWERK bij het werven van vrijwilligers?

“We zijn afhankelijk van subsidie en giften om de activiteiten mogelijk te maken. We liepen vast met de subsidieaanvraag en het was nog even spannend of het dit jaar ging lukken. Bij MOOIWERK heb ik toen om hulp gevraagd. Een adviseur van MOOIWERK heeft ons geholpen met het indienen van de aanvraag. Ook heeft ze tips gegeven over andere financieringsmogelijkheden. Daardoor hebben we nu ook een gift ontvangen van Stichting De Grez-Mahie.

Nu ga ik met Stéphanie, adviseur van MOOIWERK, in gesprek over het werven van vrijwilligers. Het wordt steeds drukker en al dit moois kunnen we niet organiseren zonder vrijwilligers. Op de Vacaturebank van MOOIWERK ga ik een vacature plaatsen om nieuwe vrijwilligers te werven. En ik ben benieuwd welke tips er nog meer zijn!”

Wat zou je willen zeggen tegen mensen die twijfelen over vrijwilligerswerk?

“Het geeft zoveel voldoening en blijdschap dat je het voor een ander doet, waardoor je het stiekem ook voor jezelf doet! Die blije lach op hun gezicht op zaterdagavond is onbetaalbaar. Mooi om iets voor de medemens te doen, zeker voor deze doelgroep. De mensen zijn zo puur!”

________________________________________________________________

Heb jij ook een MOOI verhaal over vrijwilligerswerk, of heb jij een MOOI MENS gezien? Laat het ons weten door een mailtje te sturen naar communicatie@mooiwerkbreda.nl, en wie weet vertellen wij hier straks jouw verhaal!

Wil jij aan de slag als vrijwilliger? Bekijk hier al onze vacatures.

Scroll naar boven