MOOI MENS gezien! | #18 Modaser

MOOIWERK stelt je elke maand voor aan een inspirerend mens. Een MOOI mens! Iemand die vrijwilligerswerk doet. Voor een ander, maar vooral ook voor zichzelf. Want van iets goeds doen, krijg je een goed gevoel!

Deze maand staat Modaser (17 jaar) uit Sudan in de spotlights. Hij kwam 3 jaar geleden, met een aantal vrienden, in Breda terecht. Hij doet de opleiding Helpende en na de zomer start hij met niveau 2. Op dit moment is hij vrijwilliger bij Surplus en kan hij deze ervaring gebruiken voor zijn uiteindelijke doel: verpleegkundige worden!

Wie ben je en wat doe je als vrijwilliger?

Hoi, ik ben Modaser Ali, 17 jaar en kom uit Sudan. Sinds 3 jaar woon ik in Nederland bij mijn pleegmoeder. Ik doe de opleiding helpende niveau 1 en na de zomer ga ik beginnen aan niveau 2.  

Sinds vijf maanden ben ik één dag in de week vrijwilliger bij Surplus Westerwiek als activiteitenbegeleider. Ook ben ik één dag bij Surplus Vuchterhage aan de slag bij het koffie uurtje om te helpen met inschenken van koffie en met de bewoners te praten. Op die manier kan ik ook mijn taal verbeteren.  

Via de Keerzijde ben ik hier terecht gekomen omdat zij mensen van niveau 1 de kans geven om ergens te helpen. Ik wilde altijd al in de zorg werken maar omdat ik nog niet zo goed Nederlands sprak, was het lastig om iets te vinden. Uiteindelijk wil ik de studie verpleegkundige doen dus dit is een goed begin om veel te leren. Als ik dat diploma heb, blijf ik alsnog vrijwilliger want ik vind het zo leuk hier.

Wat vind je het leukst aan je vrijwilligerswerk bij Surplus?   

Ik kan goed met ouderen communiceren. Ik zie dat de mensen blij zijn dat ik er ben en iets voor hen kan betekenen. Die waardering die zij geven, maakt me wel trots op mezelf. Dit werk doe ik altijd met veel plezier.  

Wat is het mooiste moment dat je het meeste is bijgebleven tijdens het vrijwilligerswerk?  

Afgelopen april was er een ‘Meeneemweek’ georganiseerd door Surplus. Hierbij was een foto tentoonstelling over vrijwilligerswerk bij Surplus. Ik mocht op de foto en daarbij stond een tekst wat ik deed. Ik vond het zo leuk dat ik het ook kon delen op social media en was erg trots dat ik hier mocht staan. Ik kreeg veel reacties dat zij mij voorbij zagen komen. Dat had ik niet verwacht!

Surplus heeft meegedaan aan het coaching programma van de verdubbelingscampagne bij MOOIWERK. Hier ging het over het waarderen van vrijwilligers en het werven van nieuwe vrijwilligers door gebruik te maken van het netwerk van de huidige vrijwilligers. Tijdens deze ‘Meeneemweek’ van Surplus konden vrijwilligers iemand meenemen om te laten zien wat zij doen. Dit werd erg goed ontvangen door de vrijwilligers maar ook door andere organisaties die dit online voorbij zagen komen.  

Wat zou je tegen mensen willen zeggen die nog twijfelen om vrijwilligerswerk te gaan doen? 

Vrijwilligerswerk doe je met je hart en sommige dingen blijven in je hart. Als zij mij nu willen betalen, zou ik ‘nee’ zeggen want ik wil dit met plezier blijven doen. Als je betaald krijgt, voelt het meer als ‘moeten’ en nu doe ik het omdat ik het wil en het mijn passie is. 

Je gaat jezelf ontwikkelen, je leert nieuwe mensen kennen en dan gaan er steeds meer deuren open. Mijn vrienden doen allemaal ook vrijwilligerswerk en daar leren zij veel van. Je kan het zelfs proberen voor 2 weken om te kijken of het bij je past. Misschien is het wel je droombaan!

________________________________________________________________

Heb jij ook een MOOI verhaal over vrijwilligerswerk, of heb jij een MOOI MENS gezien? Laat het ons weten door een mailtje te sturen naar communicatie@mooiwerkbreda.nl, en wie weet vertellen wij hier straks jouw verhaal! Tip: lees ook het inspirerende verhaal van Aartje en Gerrit, die samen Disco Picobello oprichtten.

Wil jij aan de slag als vrijwilliger? Bekijk hier al onze vacatures.

Scroll naar boven