MOOI MENS gezien! | #19 Patrick

MOOIWERK stelt je elke maand voor aan een inspirerend mens. Een MOOI mens! Iemand die vrijwilligerswerk doet. Voor een ander, maar vooral ook voor zichzelf. Want van iets goeds doen, krijg je een goed gevoel!

Deze maand staat Patrick (62) in de spotlights. Hij zocht vrijwilligerswerk meteen nadat hij met pensioen ging. Het doen van vrijwilligerswerk geeft hem voldoening en structuur in de week. Momenteel is hij actief bij Unicef én de Koepel.

Wie ben je en wat doe je zoal als vrijwilliger?

Ik ben Patrick Pearson, 62 jaar. Sinds een jaar ben ik met pensioen en heb ik meteen een aantal vrijwilligersklussen gezocht. Momenteel ben ik aan de slag bij twee organisaties: Unicef en de Koepel.

Bij Unicef heb ik onder andere een cursus gevolgd om als voorlichter langs scholen te gaan. Daar leer ik kinderen wat hun rechten zijn. Zij denken vaak dat het alleen nodig is voor kinderen in wat armere landen, maar ook in Nederland kunnen bepaalde zaken beter. Deze voorlichtingen sluiten vaak aan bij projecten die Unicef doet, zoals het afval opruimen. Kinderen leren hier ontzettend veel van.

Verder help ik vanaf maart bij de noodhulp opvang voor vluchtelingen vanuit Oekraïne. De noodopvang was voor de eerste 48 uur, waar zij tot rust konden komen. Dit is nu klaar; nu ben ik aan de slag bij de opvang in de Koepel. In de Koepel is het mooi om te zien hoe de vluchtelingen hun eigen plekje hebben gemaakt.

Hiervoor heb  ik zo’n 35 jaar in de financiële sector gewerkt. Dit was een drukke periode waarin ik veel gereisd heb en daardoor bijna nooit thuis was. Ik ben nu een jaartje met vervroegd pensioen en meteen nadat ik klaar was, heb ik een boek geschreven over mijn werk. Het was een soort afscheid nemen van mijn drukke werkende leven. Het was nodig om het af te sluiten en niet in een zwart gat te belanden.

Wat heeft MOOIWERK voor jou betekend in je zoektocht naar vrijwilligerswerk?

Na mijn pensioen wilde ik meteen als vrijwilliger aan de slag. Ik wou iets betekenen voor de maatschappij en iets te doen wat me voldoening geeft. Ik miste toch wel het echte contact met mensen. Ik ben bij MOOIWERK terecht gekomen toen ik ging zoeken naar vrijwilligerswerk. Het contact met Monique uit jullie vrijwilligersteam vond ik erg fijn. Zij nam echt de tijd om met mij mee te denken wat bij mij zou passen en waar ik mijn tijd in wil steken. Samen zijn we bij deze projecten uitgekomen. Dit doe ik nu twee dagdelen in de week. Soms is er ‘s avonds ook wel eens iets.

Wat vind je het leukst aan je vrijwilligerswerk?

Het geeft me zoveel voldoening om iets te doen voor de samenleving! Ik merk nu pas hoe onmisbaar vrijwilligers zijn in de maatschappij. Tijdens mijn carrière stond ik daar niet zo bij stil, maar nu zie ik pas hoeveel gaten vrijwilligers opvullen. Zij steken onbetaald veel energie in verschillende sectoren.

Zelf doe ik het vooral om actief te blijven en me nuttig te blijven voelen. Ik had veel structuur in mijn drukke leven; alles werd gepland. Ik wilde wel iets van regelmaat in de week hebben.

Ook vind ik het fijn dat je altijd nog blijft leren en nieuwe mensen leert kennen. Het is goed om actief en onder de mensen te blijven. Dat vind ik erg belangrijk. Ik heb wel gemerkt dat je goed je grenzen aan moet geven, want anders ga je de hele week volplannen. Er is namelijk altijd genoeg te doen!

Wat is het mooiste moment dat je het meeste is bijgebleven tijdens het vrijwilligerswerk?

Bij een voorlichting les voor vluchtelingen bij Unicef ging het over extra voeding in zakjes voor ondervoede kinderen. We lieten zo een zakje zien aan kinderen en toen zei één van de meisjes dat zij deze herkende. Als klein meisje had zij deze wel eens gekregen toen zij nog in Somalië woonde… Zij was duidelijk ondervoed geweest en nu weer gezond! Nou, dan schiet je toch wel vol. Nu is zij twee jaar in Nederland en spreekt vloeiend de taal.

Ook bij de noodopvang heb ik bijzondere momenten meegemaakt. Er kwam een vrouw binnen met twee kinderen en een kat. Zij maakte zich zorgen om de kat, dus wij hadden vervoer naar een dierenarts geregeld. De kat had wat last van stress maar was verder wel gezond. De opluchting in de ogen van de vrouw; dat is waar je het voor doet. Zo iets kleins om haar kat naar een arts te brengen, bracht haar veel rust – ondanks alles wat ze had meegemaakt en achter zich moest laten in haar thuisland.

Wat zou je tegen mensen willen zeggen die nog twijfelen om vrijwilligerswerk te gaan doen?

 Probeer het, het kost je niets. Het geeft veel terug voor jezelf en voor de samenleving. Niets is verplicht, je kan altijd nog iets anders kiezen. En een tip: als je net met pensioen bent, luit een periode van werken dan niet zomaar af. Ga kijken wat er mogelijk is en wat bij je past! Geef het een kans. Het geeft je echt energie als je iets vindt wat bij je past.

________________________________________________________________

Heb jij ook een MOOI verhaal over vrijwilligerswerk, of heb jij een MOOI MENS gezien? Laat het ons weten door een mailtje te sturen naar communicatie@mooiwerkbreda.nl, en wie weet vertellen wij hier straks jouw verhaal! Tip: lees ook het inspirerende verhaal van Aartje en Gerrit, die samen Disco Picobello oprichtten.

Wil jij aan de slag als vrijwilliger? Bekijk hier al onze vacatures.

Scroll naar boven