MOOI MENS gezien! | #28 Sjoerd

mooi mens gezien sjoerd

MOOIWERK stelt je elke maand voor aan een inspirerend mens. Een MOOI mens! Iemand die vrijwilligerswerk doet. Voor een ander, maar vooral ook voor zichzelf. Want van iets goeds doen, krijg je een goed gevoel! Deze maand staat Sjoerd (23) in de spotlights. Hij is voorzitter van Studententennis Breda. “Ik zou het niet eens ‘vrijwilligerswerk’ noemen, maar gewoon iets tofs doen waar ik blij van word!”

Wie ben je en wat doe je als vrijwilliger?

“Ik ben Sjoerd, 23 jaar en woon in Breda. Ik studeer bestuurskunde en ben daarnaast voorzitter bij Studententennis Breda (STB).

Wat ik daar doe? Kort uitgelegd ben ik samen met mijn bestuur verantwoordelijk voor het dagelijkse reilen en zeilen van de club. Wij treden ook naar buiten als het gezicht van STB. Maar natuurlijk doen we dat niet alleen; we ‘draaien de winkel’ met een grote club vrijwilligers. Zo kunnen wij als bestuur nadenken over hoe we onze vereniging uit kunnen bouwen. Als voorzitter houd ik het overzicht daarin en stuur ik waar nodig bij.

Wat vind je het leukst aan je vrijwilligerswerk?

“Nieuwkomers zich welkom laten voelen, op een sportieve manier! Ik zou het niet eens ‘vrijwilligerswerk’ noemen, maar gewoon iets tofs doen waar ik blij van word!

Het allerleukste vind ik dat ik in mijn bestuursjaar mensen heb zien binnenkomen die Breda nog niet zo goed kennen, maar dat die nu bij STB een plek hebben gevonden waar ze op een sportieve manier van Breda hun thuis hebben kunnen maken. Nieuwe leden denken op het begin vaak nog: ‘Ik ga me nu melden bij een vriendengroep die er al is’. Dat lijkt heel wat, maar dat valt in de praktijk altijd mee. Al die lui vinden in no-time hun plek. Dat ik daar vanuit mijn rol een bijdrage aan kan leveren geeft me ontzettend veel energie.

Wat is het mooiste moment dat je het meeste is bijgebleven tijdens het vrijwilligerswerk?

“Als bestuurder ben ik overal natuurlijk bij betrokken, dus eigenlijk is dat te veel om op te noemen. We hebben zoveel mooie dingen gedaan waar ik veel energie van krijg…

Ik kijk nu weer heel erg uit naar een gesprek dat gepland staat. STB staat nu op een kruispunt: voor de eerste garde wordt het studentenleven steeds meer iets uit het verleden. Hoe zorgen we ervoor dat de energie er aan de onderkant in blijft stromen? En hoe zorg je ervoor dat dat over 5 tot 10 jaar nog steeds zo is?

Dat gesprek voeren we met z’n allen! We vragen wat we moeten blijven doen, en wat we niet (meer) moeten doen. Heel bijzonder hoeveel animo daarvoor is. Veel leden geven allemaal zo veel om het clubje. Al zijn ze pas een half jaar lid, toch willen ze erbij zijn en meedenken. Ze komen dus niet alleen tennissen en bier drinken, maar zijn écht betrokken.

Wat heeft MOOIWERK voor jou betekend?

“Ik ben zo blij met jullie verenigingsadviseurs. Wij komen net kijken, bij wijze van. Jullie hebben al meer dan 100 verenigingen geadviseerd. Zonder te overdrijven denk ik dat we als STB niet waren waar we nu zijn, als MOOIWERK er niet was geweest.

Laatst hebben we bijvoorbeeld advies gekregen over sociale veiligheid binnen STB. We hebben nu als gevolg daarvan gedragsregels kunnen opstellen en een vertrouwenscontactpersoon. Daarnaast voeren we het doorlopend het gesprek over het vasthouden van de energie. We zijn een jonge vereniging; de oprichting is gedaan door leden van het eerste uur. Hoe houd je dat vast? Al met al: super waardevol.

Wat zou je tegen mensen willen zeggen die nog twijfelen om vrijwilligerswerk te gaan doen?

Tsja, doe het! En zie het als ‘meehelpen’. Volgens mij is de drempel om als vrijwilliger iets kleins te doen dan hartstikke laag. Terwijl je grote impact maakt, en je krijgt bakken energie als je het ziet gebeuren. Zelfs als je maar één keer een paar uur achter de bar staat, geef je 100 mensen een toffe middag.”

_______________________________________________________________________________________________

Heb jij ook een MOOI verhaal over vrijwilligerswerk, of heb jij een MOOI MENS gezien? Laat het ons weten door een mailtje te sturen naar communicatie@mooiwerkbreda.nl, en wie weet vertellen wij hier straks jouw verhaal! 

Wil jij aan de slag als vrijwilliger? Bekijk hier al onze vacatures.

Lees ook: het verhaal van STB Breda in MOOI, Breda.

 

Scroll naar boven