MOOI MENS gezien! | #31 Nienke

vrijwilliger breda Nienke

MOOIWERK stelt je elke maand voor aan een inspirerend mens. Een MOOI mens! Iemand die vrijwilligerswerk doet. Voor een ander, maar vooral ook voor zichzelf. Want van iets goeds doen, krijg je een goed gevoel.

Deze maand kletsen we met Nienke. Zij is pas 18 jaar oud, maar heeft al een vrijwilligers cv waar je ‘u’ tegen zegt! “Bij ons thuis is het niet meer dan normaal dat je ook iets doet voor een ander.”

Wie is toch die Nienke?

Nienke is 18 jaar en woont in Terheijden. Ze is nu tweedejaars student op de PABO, werkt als caissière bij de Jumbo én… is al vier jaar vrijwilliger bij Jeugdklimvereniging Cocon.

Vrijwilligerswerk is bij Nienke thuis met de paplepel ingegoten. “Bij ons thuis is het de standaard. Ik doe het, mijn zusje doet het. Het werd ons niet verplicht, het gebeurde gewoon. Dat komt toch wel door mijn moeder. Zij was altijd vrijwilliger bij SOVAK in Terheijden”, vertelt Nienke.

“Wij gingen vaak met haar mee. We hielpen één dag mee, en de andere dag mochten we bijvoorbeeld rondkijken bij de dieren. Door vrijwilligerswerk vroeg te introduceren als iets leuks, krijgt het stoffige imago geen kans.”

Hoe ben je bij JKV Cocon terecht gekomen en wat doe je daar?

“Ik heb acht jaar geturnd. Toen kreeg ik een blessure, maar ik wilde wel individueel blijven sporten. Zodoende kwam ik bij de klimsport terecht. Je bent dan tóch met een ander, in een groep.”

Nu geeft Nienke zelf training aan de kinderen die er klimmen. Ze heeft twee groepen kinderen van 12 tot 16 jaar oud. Sinds dit jaar is ze voor het eerst hoofdtrainer, waardoor ze eindverantwoordelijk is. “We hebben ongeveer 100 leden en ik ken ze allemaal.”

Naast training geven, begeleidt ze andere trainers, heeft ze contact met de ouders en bedenkt ze nieuwe klimroutes. Ook zit ze in de activiteitencommissie. “JKV Cocon organiseert leuke uitjes voor de vrijwilligers om de binding te behouden. We gaan bijvoorbeeld bowlen of lasergamen, en we verzorgen workshops rondom persoonlijke ontwikkeling.

“Daarnaast gaan we iedere twee maanden ergens anders klimmen. Én we organiseren ieder jaar twee ‘klimweken’ in de zomervakantie. Dit jaar gaan we met een groep naar de Ardennen en een groep naar Italië. Ik mag de laatste week van de zomervakantie lekker mee als begeleider!”

klimvakantie jkv cocon

 

Alsof dat nog niet genoeg is, zit Nienke ook nog in het zevenkoppige bestuur en in de ‘toekomstcommissie’. Samen zijn ze bezig met de vraag: ‘Waar willen we naartoe? Hoe gaan we dat bereiken en hoe past onze visie daarin?’ “We willen als vereniging graag groeien, maar het kind moet altijd voorop staan. We willen iedereen persoonlijke aandacht kunnen geven.”

Kortom: Nienke is een echte duizendpoot. Ze besteedt ongeveer 6 uur per week als vrijwilliger bij Cocon. “Dat is inclusief twee keer twee uur training geven.”

Wat vind je het leukst aan je vrijwilligerswerk?

“De interactie met de kinderen! Het persoonlijke. Ik vind klimmen leuk hoor, maar als de kinderen hun grenzen verleggen en iets leren, dan ga ik met een big smile naar huis. Klimmen is een sport waarbij je moet vertrouwen op de ander. Je moet als klimmer vertrouwen hebben in degene die je ‘zekert’. Zo bouw je een hechte relatie met elkaar op. En doordat je een passie deelt, ontstaan er vriendengroepen. Dat is mooi!”

Wat is het mooiste moment dat je het meeste is bijgebleven bij JKV Cocon?

“Een meisje begon bij ons met klimmen toen ze 8 jaar was, ik was toen haar trainer. Ze was heel introvert. Nu, een paar jaar later, wil ze zelf training gaan geven!

Ik vind het ook mooi dat je echt iets voor de kinderen betekent. In de basis klim je met elkaar, maar tussendoor willen kinderen graag ook verhalen van school delen. Ik werk bij de jumbo achter de kassa bij leidinggevende. Een kind zei: hey kijk, daar staat juf Nienke! Die kleuters komen dan steeds meer terug bij de Jumbo om  ‘bij juf Nienke’ af te rekenen. De bewondering en dat je iets betekent voor die kids.

Daarnaast gaan we wel eens met een aantal leden kamperen. Het is gewoon heel simpel, maar juist dát is fijn. Telefoons weg, spelletjes doen en een kampvuur. Dat is goud waard.”

Wat heeft MOOIWERK voor jou betekend?

“Het is fijn dat MOOIWERK er is. Sebastiaan ondersteunt ons met de toekomstvisie. Wat willen we, wat kunnen we en welke mogelijkheden zijn er? Hij helpt mij met organiseren en nadenken over bepaalde vragen. Sebastiaan heeft laatst ook een ledenavond begeleid, waarbij we het hebben gehad over de toekomst. Hij staan verder van de vereniging af en kan hierdoor makkelijker kritische vragen stellen en de diepte ingaan. Hierdoor komen we makkelijker tot de kern.”

Wat zou je tegen mensen willen zeggen die nog twijfelen om vrijwilligerswerk te gaan doen?

“Doe iets wat je leuk vindt. Het levert heel veel sociale contacten en kansen op. Ik krijg er in ieder geval heel veel energie en motivatie van. Soms is het ook wel een spiegel, als ik iets terug krijg van een kind. Het is echt een leerproces. Dit gesprek bijvoorbeeld ook. Het is een goede manier om zichtbaarder worden.

Het lijkt me voor jongeren ook heel aantrekkelijk. Als ik straks ga solliciteren vanuit de PABO, heb ik al zes jaar met kinderen gewerkt.”

_____________________________________________________________

Zo jong en dan al zoveel passie. Wij zijn onder de indruk. Nienke, ga zo door – want jij bent goed bezig! <3

Heb jij ook een MOOI verhaal over vrijwilligerswerk, of heb jij een MOOI MENS gezien? Laat het ons weten door een mailtje te sturen naar communicatie@mooiwerkbreda.nl, en wie weet vertellen wij hier straks jouw verhaal!

Wil jij aan de slag als vrijwilliger? Bekijk hier al onze vacatures.

Scroll naar boven