MOOI MENS gezien! #36 | Stephanie

MOOIWERK stelt je elke maand voor aan een inspirerend mens. Een MOOI mens! Iemand die vrijwilligerswerk doet. Voor een ander, maar vooral ook voor zichzelf. Want van iets goeds doen, krijg je een goed gevoel. Deze maand: Stephanie Beerens (37). Zij is vrijwilliger bij FAMEUS.  “Het is hartverwarmend om te zien hoe vrijwilligerswerk mijn eigen leven verrijkt. Het is een prachtige ervaring die ik koester en waar ik elke dag dankbaar voor ben.”

Vertel eens iets over jezelf 

Mijn naam is Stephanie Beerens, ik ben 37 jaar en woon samen met mijn vriend in Etten-Leur. Ik heb 12 jaar lang in een kledingwinkel gewerkt. Tot een paar jaar geleden, toen ik met een burn-out thuis kwam te zitten. Uiteindelijk begon ik me weer wat beter te voelen, maar de stap naar een betaalde baan was nog te groot. Vanuit iemand uit mijn omgeving kreeg ik de tip om eens een kijkje te nemen bij FAMEUS, dat zou goed bij mij kunnen passen. Bij FAMEUS staat werken aan herstel, ontwikkeling en ontplooiing centraal. Ik kan mijn ervaring en kennis inzetten, en van meerwaarde zijn. De dag dat ik bij FAMEUS een kennismakingsgesprek had, ben ik diezelfde dag nog aan de slag gegaan! 

Nu, anderhalf jaar later, kan ik zeggen dat FAMEUS echt een cadeautje is geweest. En nog! Het heeft mijn wereld geopend en zoveel mooie dingen gebracht. Het is een plek waar ik mezelf kan zijn, mijn grenzen kan ontdekken, mijn draaglasten kan testen én mijn leven weer kan opbouwen. Het gevoel van verbondenheid hier is echt heel bijzonder. Tijdens mijn herstel voelde ik me vaak eenzaam, maar bij FAMEUS kwam ik terecht in een wereld vol steun en vriendschap. Het voelt als thuis, waar ik altijd welkom ben. Daar ben ik eeuwig dankbaar voor.  

Wat doe je als vrijwilliger? 

Als vrijwilliger bij FAMEUS verzorg ik drie dagen de ‘aanloop’. Dit is een laagdrempelige bijeenkomst waar je onder het genot van een kopje koffie of thee andere mensen kunt ontmoeten. Het is een plek waar je nieuwe mogelijkheden kunt ontdekken, je mag zijn wie je bent, een plek waar je je veilig voelt en vooral: waar respect voor elkaar voorop staat. Hier zorg ik voor een warm welkom, een luisterend oor en een steuntje in de rug. Als vrijwilliger mag je hier ongeveer drie jaar blijven. In deze tijd kun je ontdekken wat je wil en kan doen. Dit gaf me de mogelijkheid om mijn vaardigheden te ontwikkelen en mijn zelfvertrouwen te vergroten.  

Een van de andere taken die ik heb, is netwerken. Dan ga ik samen met mijn collega Thamara naar verschillende bijeenkomsten, zoals sociaal cafés. In het begin vond ik het spannend om op mensen af te stappen en contact te maken, maar het is geweldig om te zien hoe het steeds makkelijker wordt! Dit kan ik weer meenemen in mijn dagelijkse leven.  

Wat vind je het leukst aan je vrijwilligerswerk bij FAMEUS?  

Wat ik het leukste vind aan mijn vrijwilligerswerk bij FAMEUS? Nou, eigenlijk is het ALLES! Er is echt he-le-maal niets wat ik niet leuk vind aan deze ervaring. Het mooie van vrijwilligerswerk is dat je de vrijheid hebt om te ontdekken wat je leuk vindt. Vervolgens kun je dus ook echt gaan doen; daar groei je van. 

Het zijn vaak de kleine dingen die mijn dag opvrolijken en me laten glimlachen. Het is een geweldige manier om betekenisvol werk te doen en tegelijkertijd plezier te hebben. Eén van de andere geweldige dingen van mijn tijd bij FAMEUS, is de kans die ik krijg om verschillende cursussen te volgen. Het is fantastisch om nieuwe dingen te leren en jezelf te ontwikkelen.  

Wat is het mooiste dat je is bijgebleven tijdens je vrijwilligerswerk? 

Dat ik in contact kom met zoveel mensen. Het vertrouwen dat mensen zich open durven te stellen, dat maakt mijn dag helemaal goed. We kunnen over álles kletsen. Ik kan mijn ervaringskennis inzetten en ik merk dat ik echt iets kan betekenen voor anderen. Het is een wederkerig proces, waarbij ik niet alleen iets voor anderen doe, maar zij ook iets voor míj betekenen. 

Ik heb het gevoel dat ik een meerwaarde heb in het leven van deze mensen. Dat geeft me een ongelooflijk gevoel van voldoening. Het is hartverwarmend om te zien hoe vrijwilligerswerk bij FAMEUS niet alleen het leven van anderen positief beïnvloedt, maar ook mijn eigen leven verrijkt. Het is een prachtige ervaring die ik koester en waar ik elke dag dankbaar voor ben. 

Welke rol speelt MOOIWERK in dit verhaal? 

Ik kende MOOIWERK eigenlijk niet toen ik zelf ging zoeken naar vrijwilligerswerk. Nu zit FAMEUS naast het kantoor van MOOIWERK. Als ik nu mensen spreek die vrijwilligerswerk zoeken, dan stuur ik ze altijd door. Doordat ik zulke positieve ervaring en steun heb gekregen vanuit FAMEUS, wil ik ook anderen inspireren om vrijwilligerswerk te doen als eerste stapje naar een betaalde baan.  

Wat zou je willen zeggen tegen mensen die twijfelen om vrijwilligerswerk te gaan doen? 

Ik zeg: “DOEN!” Kom gewoon langs en ontdek zelf wat vrijwilligerswerk inhoudt en hoe het voelt. Het draait om wederkerigheid: het is niet alleen voor een ander, maar juist ook voor jezelf. FAMEUS heeft mijn wereld geopend en heeft me zoveel mooie dingen gebracht. Ik ben dankbaar voor elke dag die ik hier doorbreng, en ik geniet van de afwisseling, het leren en het groeien dat ik hier ervaar. 

Je kunt uitzoeken wat je leuk vindt en er is zoveel mogelijk. Dus, aarzel niet en ontdek zelf hoe geweldig vrijwilligerswerk kan zijn. Het is een avontuur dat je leven kan veranderen, net zoals het dat voor mij heeft gedaan. Ik kan je verzekeren dat het een geweldige ervaring is! Het heeft me de kracht gegeven om mijn leven in eigen handen te nemen, en daar ben ik eeuwig dankbaar voor. 

_____________________________________________________________

Heb jij ook een MOOI verhaal over vrijwilligerswerk, of heb jij een MOOI MENS gezien? Laat het ons weten door een mailtje te sturen naar communicatie@mooiwerkbreda.nl, en wie weet vertellen wij hier straks jouw verhaal!

Wil jij aan de slag als vrijwilliger? Bekijk hier al onze vacatures.

Scroll naar boven