MOOIWERK stelt je elke maand voor aan een inspirerend mens. Een MOOI MENS! Iemand die vrijwilligerswerk doet. Voor een ander, maar vooral ook voor zichzelf. Want van iets goeds doen, krijg je een goed gevoel!

Deze maand staat Mandy in de spotlights: 21 lentes jong en actief als vrijwilligster bij OpenEmbassy. Zij zijn er om nieuwkomers in Nederland te ondersteunen. Daar werd zij in contact gebracht en gematched aan een gezin met vier kinderen. ‘’Het klikte al heel snel tussen ons, en de band werd steeds sterker en sterker.”

Hoi Mandy! Kun je kort wat over jezelf vertellen?

“Mijn naam is Mandy de Korte, ik ben 21 jaar en vanaf september begin ik aan mijn tweede jaar van de HBO studie Social Work. Naast mijn studie ben ik werkzaam bij een tankstation en ben ik regelmatig aan het oppassen op kinderen. Mijn vrije tijd spendeer ik met mijn vriend en vriendinnen, daarnaast hou ik erg van wandelen met mijn honden en speel ik regelmatig spelletjes met mijn gezin.”

Daarnaast doe je vrijwilligerswerk bij OpenEmbassy. Wat kunnen mensen zich daarbij voorstellen?

“De organisatie OpenEmbassy is er om nieuwkomers in Nederland te ondersteunen. Nadat ik de vacature en het aanmeldformulier had ingevuld, werd ik gematched aan een gezin met vier kinderen. Ze woonden nog maar drie jaar in Nederland. Het klikte al erg snel tussen ons. De middelste twee kinderen (8 & 10 jaar) hadden op school nog wat moeite met de Nederlandse taal, hier heb ik ze dus de afgelopen tijd bij geholpen. Ik werd dan ook ‘bijlesjuf Mandy’ genoemd. We hebben veel opdrachten gemaakt, veel gelezen en héééél veel dictees gemaakt de afgelopen weken. Maar buiten alle opdrachten hebben we natuurlijk ook lekker veel gekletst, erg gelachen en een hoop spelletjes gespeeld.”

Hoe ben je bij dit vrijwilligerswerk gekomen?

“Het zoeken naar vrijwilligerswerk was dit jaar niet zo gemakkelijk. Vanwege corona namen veel organisaties geen vrijwilligers meer aan en veel was dicht. Toen besloot ik naar MOOIWERK te bellen. Ik had aangegeven dat ik moeite had met het vinden van vrijwilligerswerk en gevraagd zij misschien iets voor mij konden betekenen. MOOIWERK ging met mij meezoeken. Een weekje later werd ik weer teruggebeld en hadden ze een vacature gevonden voor mij bij de organisatie OpenEmbassy. Deze vacature hadden ze naar mij doorgestuurd en heb ik direct ingevuld. MOOIWERK heeft daarna nog een aantal keer contact opgenomen met mij om te vragen hoe de voortgang was, dit vond ik erg fijn. Ze waren erg betrokken.”

Wat vind je het leukst aan jouw vrijwilligerswerk?

“Het leukste van het vrijwilligerswerk vond ik de waardering die ik kreeg, zowel van de kinderen als van de ouders. Regelmatig kreeg ik te horen hoe blij ze met mij zijn en ik kreeg erg veel complimentjes. Daarnaast was ook de band die ik kreeg met de kinderen zó leuk. De band werd steeds sterker en sterker. Elke maandag en vrijdag hadden we de grappigste gesprekjes. Regelmatig gingen we het spelletje ‘raad het woord’ spelen, één iemand mocht een woord verzinnen en de anderen moesten, aan de hand van letters opnoemen, raden wat uiteindelijk het juiste woord was. Meestal ging ik dan het woord verzinnen maar de kinderen vonden het ook wel eens leuk om dat zelf te doen, al kwamen er dan veel namen van voetballers te staan die ik helemaal niet ken, hahah!”

Welk moment is jou het meest bijgebleven?

“Er waren twee mooie momenten tijdens het vrijwilligerswerk. Op mijn verjaardag ging de deurbel en er stond een pakketbezorger met een super grote bos met bloemen voor de deur. Ik had geen idee van wie dit was en toen ik het kaartje opende stonden de namen van de kinderen er in. Dit vond ik toch zóóó lief. Een ander mooi moment tijdens het vrijwilligerswerk was toch de allerlaatste bijles die ik had gegeven aan de kinderen vóór hun vakantie. Ik had de kinderen gevraagd of ze mij eens konden beoordelen hoe ik het had gedaan de afgelopen tijd en of ze nog iets kwijt willen aan mij voor ik weg zou gaan (volgend jaar krijgen ze een andere bijlesjuf omdat ik er helaas geen tijd meer voor heb). De kinderen gaven aan dat ze de bijles super leuk vonden en dat zelfs de moeilijke opdrachten leuk werden omdat ik ze zo goed hielp. Ze gaven ook aan dat ze mij heel erg gaan missen en ik hun natuurlijk ook. Bij de laatste les had ik ook nog even gesproken met de moeder en ook zij bedankte me nog heel erg en gaf me veel complimentjes. Deze laatste les zal ik nooit meer vergeten.”

Wat zou je willen zeggen tegen mensen die nog twijfelen om vrijwilligerswerk te doen?

“Gewoon doen! Je krijgt zoveel waardering en de mensen voor wie je het doet zijn zo blij met je. Zoek iets wat bij je past en probeer het gewoon!”

________________________________________________________________

MOOIWERK is aangesloten bij Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk. Samen met het vrijwilligersveld in het hele land, maken we tijdens het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet (2021) nóg meer mensen enthousiast voor vrijwilligerswerk. Dit doen we onder andere door het vertellen van unieke verhalen in onze rubriek MOOI MENS gezien! #mensenmakennederland

Meedoen met deze rubriek?
Heb jij ook een MOOI verhaal over vrijwilligerswerk, of heb jij een MOOI MENS gezien? Laat het ons weten door een mailtje te sturen naar onze afdeling communicatie, en wie weet vertellen wij hier straks jouw verhaal!

Lees hier het verhaal van Lorena die als buddy vooral een voorbeeld wil zijn voor haar zoon! Wil jij ook aan de slag als vrijwilliger? Bekijk hier al onze vacatures.

Scroll naar boven