MOOI MENS gezien | Koert #11 | Mensen maken Nederland

MOOIWERK stelt je elke maand voor aan een inspirerend mens. Een MOOI MENS! Iemand die vrijwilligerswerk doet. Voor een ander, maar vooral ook voor zichzelf. Want van iets goeds doen, krijg je een goed gevoel!

Deze maand staat Koert in de spotlights. Koert is een 47-jarige man met passie voor muziek. Daarom zet hij zich in om muziek in ziekenhuizen te krijgen. Koert heeft dagelijks veel pijn. Muziek maken helpt hem de pijn minder te maken. Dit gunt hij anderen ook. Daarnaast is hij in de weekenden ook pleegvader. Hij vindt kinderen en jongeren leuk en is blij dat hij ze zo kan helpen.

Koert vertel eens wat over jezelf…

“Ik ben Koert, ik ben 47 jaar. Ik woon in Breda samen met mijn vriendin en 3 kinderen.

Ik ben ongeveer 5 jaar geleden arbeidsongeschikt geraakt. Door meerdere hernia’s heb ik al zo’n 10 jaar chronische pijn. Zelfs ondanks verschillende operaties, waarvan de eerste meer dan 25 jaar geleden was. Dit betekent dat ik dagelijks heel veel pijn heb. Deze pijn verminder ik met medicatie. Hier heb ik dagelijks veel last van. ‘Leer er maar mee leven’, zei de neurochirurg uiteindelijk, ‘en ga leuke dingen doen’.

Als pijn je leven beheerst, is dat moeilijk en – voor mij – een lange zoektocht. Ik ging nadenken over mijn passies en over zingeving. Een duidelijke passie is muziek. Ik ben al bijna 30 jaar (amateur)toetsenist in coverband OnCue. Ook speel ik nu al vier jaar in singer-songwriter band Tak&Band (100% eigen werk). Daarbij heb ik een enorm brede muzieksmaak, een sterke voorkeur voor live muziek.

Maar ook ben ik al sinds mijn 27e, pleegvader in de weekenden. Ik vind het leuk om met kinderen en jongeren bezig te zijn. Heel toevallig (of niet…) las ik in BN De Stem over een stichting die muziek maakt met kinderen en jongeren in Nederlandse ziekenhuizen: Stichting Muziekids. Ze gaan met vrijwilligers zo vaak mogelijk het ziekenhuis in. Als dat niet gaat bieden ze muziek via het internet aan. Ook zetten ze pop-up ‘muziekruimtes’ op in het ziekenhuis en bouwen ze zelfs vaste muziekkamers in ziekenhuizen. Dát sloot 100% aan op wat ik zocht.”

Hoe heeft MOOIWERK je geholpen?

“Ik vond het vrijwilligerswerk dat ik leuk vond dus toevallig, via een krantenartikel. Ik wist dat Muziekids heel goed bij mij zou passen. Want ik heb iets geks gemerkt. Als ik piano speel, voel ik even minder pijn. Lange tijd heb ik dat niet begrepen; waarom werkt dat alleen als ik zelf een instrument bespeel? Totdat ik professor Erik Scherder ging volgen. Hij weet heel veel van de hersenen. Ook doet hij onderzoek naar wat de invloed van muziek is op de hersenen. En wat blijkt: zelf muziek spelen vraagt heel veel van beide hersenhelften. Hierdoor worden andere prikkels (zoals pijn) gedempt. Die ‘kunnen er even niet meer langs’.

Ik merk aan mijn gezondheid de invloed van muziek heel erg. Dit gun ik anderen ook. Muziek zorgt voor afleiding, ontspanning, soms troost, en kan helpen bij herstel.

Ik moest even zoeken naar mijn rol als vrijwilliger bij Muziekids. Ik vind het leuk om fondsenwervende acties aan te sporen binnen en buiten Breda. Ook scholen, bedrijven, businessclubs en losse personen aan spreken om óók actief te worden voor Muziekids vind ik leuk. Daar kwam MOOIWERK heel goed van pas. Ik heb dankbaar gebruik gemaakt van verschillende (gratis) cursussen. Zoals “De kunst van het vragen stellen”. Dit helpt als ik mensen benader om méér muziek in ziekenhuizen te krijgen. Hierdoor heb ik voor mijn vrijwilligerswerk meer vaardigheden gekregen. En het is heel leuk om andere vrijwilligers te ontmoeten.”

Wat vind je het leukst aan jouw vrijwilligerswerk?

“Met mensen het gesprek aan gaan, bijvoorbeeld op een school of bij een vriendengroep. Ik stel ze eerst allerlei vragen. Om er achter te komen waar hun motivatie vandaan komt en wat ze graag willen doen. Daar probeer ik dan het verband met Muziekids te maken.

Het is iedere keer weer geweldig als het lukt om mensen aan de slag te krijgen. Basisschoolleerlingen van De Spoorzoeker hebben een goede-doel-dansmarathon voor Muziekids georganiseerd. Leerlingen van het OLV in Breda deden een sponsorloop en gingen mij interviewen. Leerlingen van Graaf Engelbrecht waren erg enthousiast. Ze volgden een muziekworkshop en gingen sporten voor Muziekids. Vakantieorkest Ad Hoc vroeg spontaan om donaties bij een concertreeks. Bij elkaar hebben we samen al ruim €10.000 voor Muziekids opgehaald. Dat voelt heel goed.”

Welk moment is jou het meest bijgebleven?

“Elke keer als ik in een ziekenhuis de Muziekids ruimte in stap. Ik vind het bijzonder om kinderen elke keer zo blij met een instrument bezig te zien. Sommigen spelen al een instrument en kunnen in het ziekenhuis blijven spelen. Anderen ontdekken de lol van piano of drums. Soms gebruiken ze zelfs een DJ-booth. Kinderen zijn ziek, soms heel ziek. Maar toch ook erg gelukkig. Dat is mooi.

Eén ontmoeting is me al helemaal bijgebleven. Een meisje in de Muziekids studio van het Prinses Máxima Centrum. Ze had overal slangetjes en pleisters. Maar die levendige blik in haar ogen doordat ze muziek mocht maken… die vergeet ik nooit. Haar ouders stonden aan de zijkant. Trots op hun dochter én met tranen in hun ogen.

Zij is mijn motivatie om me voor Muziekids in te blijven zetten.”

Wat zou je willen zeggen tegen mensen die nog twijfelen om vrijwilligerswerk te doen?

“Iets doen voor een ander, zonder tegenprestatie, is zó mooi om te doen. Je bent nooit te jong of te oud om vrijwilliger te worden. Ook als je (chronisch) ziek bent. Kijk naar mij. Er zijn mogelijkheden: vrijwilligerswerk geeft mij nieuwe motivatie. En vrijwilligerswerk kan je doen met alle achtergronden, opleidingen, en ervaringen. Je vindt altijd iets wat je leuk vindt. Daar is een organisatie, platform, als MOOIWERK goed in. En durf aan te geven wat je wél en niet wilt doen.

In de laatste jaren ben ik meer vrijwilligersklussen gaan doen. Heel voorzichtig, door mijn lage belastbaarheid. Ik help bijvoorbeeld mee bij het opzetten van de Landelijke Pijn Organisatie. Want die is er nog niet. En ik zit in de patiëntenadviesraad van iPSpine. Een wetenschappelijk onderzoek naar een nieuwe behandeling voor lage rug klachten. Mijn energie is beperkt en ik kan niets vooraf plannen. De pijn is soms heel erg en soms wat minder. Maar er zijn genoeg organisaties die daar rekening mee houden. Zo kan ik toch iets terug doen voor de maatschappij. In ruil voor de uitkering die ik krijg doordat ik niet kan werken. Ik voel heel sterk dat ik iets terug moet doen. Chronisch ziek, of niet.

Die levendige blik in de ogen van dat meisje, daarvoor doe ik vrijwilligerswerk!”

Wil jij ook iets doen voor Muziekids? Leg contact met Koert via breda@muziekids.nl. Of neem contact op via zijn eigen blog: www.erzitmuziekinmijnleven.org.

________________________________________________________________

MOOIWERK is aangesloten bij Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk. Samen met het vrijwilligersveld in het hele land, maken we tijdens het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet (2021) nóg meer mensen enthousiast voor vrijwilligerswerk. Dit doen we onder andere door het vertellen van unieke verhalen in onze rubriek MOOI MENS gezien! #mensenmakennederland

Meedoen met deze rubriek?
Heb jij ook een MOOI verhaal over vrijwilligerswerk, of heb jij een MOOI MENS gezien? Laat het ons weten door een mailtje te sturen naar onze afdeling communicatie, en wie weet vertellen wij hier straks jouw verhaal!

Lees hier het verhaal van Frank, die rouwbegeleiding geeft. Wil jij ook aan de slag als vrijwilliger? Bekijk hier al onze vacatures.

Scroll naar boven