Nieuwe samenwerking voor een betere sociale veiligheid voor vrijwilligers in Breda

MOOIWERK heeft in samenwerking met Gemeente Breda een belangrijke stap gezet om de sociale veiligheid voor vrijwilligers te verbeteren. Er is een externe vertrouwenspersoon aangesteld voor vrijwilligers in Breda, zodat er altijd iemand is om naartoe te gaan bij grensoverschrijdend gedrag.

De samenwerking tussen MOOIWERK, Gemeente Breda en Zorgbelang Brabant|Zeeland, is een reactie op een groeiende behoefte aan ondersteuning voor vrijwilligers die te maken hebben met sociaal ongewenst gedrag. Breda is één van de eerste gemeenten die het op deze manier aanpakt.

“Het versterken van plekken waar vrijwilligers werken, is één van de kerntaken van MOOIWERK,” leggen Annemiek Messer en Sebastiaan Boumans, adviseurs bij MOOIWERK, uit. “Sociale veiligheid is daarin een belangrijk onderdeel. Er zijn organisaties waar sociale veiligheid nog niet hoog op de agenda staat, en waar intern (nog) geen plek is waar vrijwilligers terecht kunnen als ze te maken hebben met ongewenst gedrag. Er zijn natuurlijk ook plekken waar wél aandacht wordt besteed aan een veilige omgeving. In beide gevallen is het mogelijk om een beroep te doen op een externe vertrouwenspersoon.”

“Als je vrijwilligerswerk doet bij een kleine organisatie, is er misschien geen interne vertrouwens contactpersoon,” vervolgen de adviseurs. “Dan kun je altijd naar de externe vertrouwenspersoon. Maar stel je voor dat Pietje van jouw vereniging-X de vertrouwenscontactpersoon is, en dat hij nou precies de persoon is bij wie je het probleem ervaart. Dan is het fijn om te weten dat je ook bij iemand anders terecht kunt.”

Gratis toolbox

Het is belangrijk dat organisaties ondersteund worden om een veilige omgeving voor vrijwilligers te creëren. Hiervoor heeft MOOIWERK een toolbox ontwikkeld voor vrijwilligersorganisaties. Hierin zitten onder andere kant-en-klare websiteteksten en social media posts, maar ook posters en flyers om op te hangen of mee te geven. Zo is meteen duidelijk welke stappen vrijwilligers kunnen ondernemen als het nodig is.

Naast de toolbox organiseert MOOIWERK kosteloze opleidingen om vertrouwenscontactpersoon te worden. Deze opleiding helpt vrijwilligersorganisaties om sociale veiligheidsmaatregelen te versterken.

Ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst. V.l.n.r.: Suzanne van der Ham (beleidsadviseur Gemeente Breda), Hanneke Griffioen (Regiocoördinator Zorgbelang Brabant|Zeeland) en Moniek Derks (directeur-bestuurder Stichting Breda Actief).

Over MOOIWERK  

MOOIWERK zet zich in voor iedereen die aan de slag is of wil met vrijwilligers(werk) in Breda. Je vindt er vacatures voor vrijwilligerswerk, organisaties krijgen advies en vrijwilligers kunnen kosteloos workshops en bijeenkomsten volgen om zichzelf te ontwikkelen. Iedere Bredanaar fan van vrijwilligerswerk!

MOOIWERK is onderdeel van Stichting Breda Actief. Stichting Breda Actief bestaat uit twee labels: Breda Actief en MOOIWERK. Samen zetten we ons in voor een gezond én gelukkig Breda.

Scroll naar boven