Vrijwilligerswerk doe je niet alleen voor een ander, maar ook voor jezelf. Je krijgt er veel voor terug. Dit is niet altijd in de vorm van een financiële vergoeding. Veel vrijwilligers doen het omdat ze het werk leuk vinden. Omdat ze iets willen betekenen voor een ander. Of voor nieuwe sociale contacten. Zo zijn er nog veel meer andere dingen die je terugkrijgt als je vrijwilligerswerk doet!
Je maakt impact tijdens je vrijwilligerswerk
Vrijwilligerswerk doe je vaak omdat je iets wilt doen voor een ander. Of omdat jij je verbonden voelt met de organisatie of vereniging waar jij vrijwilligerswerk doet. Die betrokkenheid zorgt ervoor dat je je gezien en gewaardeerd voelt. Je kan echt hét verschil maken. De impact die je maakt door ergens te zijn, is niet uit te drukken in geld. Daarom wordt er vaak gezegd dat vrijwilligers onbetaalbaar zijn. En daarnaast heeft het ook impact op je eigen levensgeluk. Want wie krijgt er nou geen goed gevoel van anderen helpen?
Je doet sociale contacten op tijdens je vrijwilligerswerk
Als je als vrijwilliger ergens aan de slag gaat, kom je vaak in een leuke club betrokken mensen terecht. Je bent écht onderdeel van een team en je leert snel nieuwe mensen kennen. En het is een geweldige manier om je netwerk te vergroten. Wedden dat jij binnen de kortste tijd nieuwe contacten in je telefoon hebt staan?
Je ontwikkelt jezelf op persoonlijk én professioneel vlak door je vrijwilligerswerk
Alle ervaring die je opdoet tijdens het vrijwilligerswerk, kun je mooi op je cv zetten. Heb je bijvoorbeeld communicatie gestudeerd? En heb je altijd de social media bijgehouden voor je sportvereniging? Dan is de kans groot dat jij een streepje voor hebt op je concurrenten. Vrijwilligerswerk heeft dus een positief effect op je persoonlijke groei en je loopbaan. Werkgevers zien ook dat jij je vrijwillig inzet voor de medemens. Dit zegt veel over jou als persoon!
Daarnaast krijg je de kans om je verder te ontwikkelen. Dit kan door deel te nemen aan cursussen. Bij MOOIWERK kun je als vrijwilliger kosteloos meedoen aan workshops en online cursussen.
Betaald vrijwilligerswerk in Breda
Let op: er zijn maar weinig vrijwilligersorganisaties die een financiële vergoeding bieden. Uiteraard is een onkostenvergoeding een mooie bijkomstigheid. Soms kun je een vrijwilligersvergoeding krijgen. Organisaties kunnen er zelf voor kiezen om een financiële vrijwilligersvergoeding te geven. Dit is maximaal vijf euro per uur, 180 euro per maand en maximaal 1.800 euro per jaar. Alle bedragen mogen niet hoger zijn want anders wordt het bij de belastingdienst gezien als loon. En dan moet er natuurlijk wel belasting over betaald worden. Meer informatie kan je vinden op de website van de rijksoverheid.
Daarnaast kun je afspraken maken over een vergoeding voor het gebruik van je telefoon. Of als je een stuk moet rijden, kilometervergoeding aanvragen. Maak je kosten tijdens je vrijwilligerswerk voor bijvoorbeeld eten? Dan kun je vragen of deze ook worden vergoed.
Je krijgt een vergoeding in natura van je vrijwilligerswerk
Betaald vrijwilligerswerk hoeft niet altijd een financiële vergoeding te zijn. Wat je krijgt, hangt sterk af van de plek waar je vrijwilligerswerk doet. Dit is dus voor elke organisatie anders, en vaak maak je hier van tevoren afspraken over. Als vrijwilliger krijg je soms cadeaubonnen. Of gratis toegang tot voorstellingen. Ook kun je denken aan leuke uitjes met collega’s die je krijgt als waardering voor alle hulp. Vaak kun je meedoen met de borrels en diners die worden georganiseerd.