“Een dikke map vol regels, protocollen en documenten met handtekeningen. Een vrijwilligersbeleid opstellen, klinkt als veel en vooral moeilijk werk. En waar is het goed voor?’ We horen het je denken…Echt! En tóch is het niet zo. Marije, adviseur bij MOOIWERK, kan het weten. Zij heeft namelijk al héél veel organisaties uit Breda verder geholpen met hun vrijwilligersbeleid. “Het gaat je zóveel opleveren. Na afloop zeggen ze allemaal hetzelfde: wat zijn we blij dat we dit gedaan hebben… Echt waar? Ja, echt waar!”
Alles begint bij het nadenken over de HAMVRAAG: Waarom werk je met vrijwilligers?
“Waarschijnlijk is je antwoord: omdat we niet anders kunnen. Omdat we ze nodig hebben. Of: we doen alles met vrijwilligers, dus hoezo deze vraag? En toch is ‘ie heel belangrijk. Het antwoord op deze vraag is de basis van hoe je, in alle lagen en op alle fronten, omgaat met vrijwilligers. Het zegt alles over hoe je met ze omgaat; of ze bijvoorbeeld een warm welkom krijgen en goed ingewerkt worden. En heel belangrijk: of je weet wat ze voor zichzelf uit het vrijwilligerswerk willen halen. Het zegt alles over of ze zich gehoord en gezien voelen en of ze mee mogen denken en beslissen. Het zegt ook alles over of ze zich kunnen ontwikkelen als ze dat willen. Wat je doet met hun ideeën en feedback. Over of ze zich veilig voelen. En het zegt alles over of hoe je ze waardeert, en dan bedoel ik niet een onkostenvergoeding of een kaartje als ze jarig zijn. Maar dat schouderklopje, een compliment, die bos bloemen die je ze persoonlijk geeft.”
Dus ja, vrijwilligersbeleid is echt belangrijk!
“Doordat je een plan maakt, ga je hierover nadenken en kijken wat er misschien beter kan. En wat belangrijk is om op paper te zetten. Zodat het makkelijk over te dragen is aan een collega of opvolger. Soms zit alle kennis in het hoofd van die ene vrijwilligers coördinator, en als deze ziek wordt of weggaat, gaat dat verloren. Zo zorg je ervoor dat je dingen die belangrijk zijn, met elkaar afspreekt. Soms is het fijn en goed om dingen op papier te hebben. De keuze wát je op papier zet, maak je natuurlijk zelf. Maar we denken met je mee en hebben handige voorbeelden en formats.”
Zó blij met vrijwilligersbeleid: “Dat hadden we eerder moeten doen!”
“Organisaties die met hun vrijwilligersbeleid aan de slag zijn gegaan, zijn er achteraf dolblij mee. Waarom? Omdat het er bijvoorbeeld voor zorgt dat iedere nieuwe vrijwilliger een goed kennismakingsgesprek krijgt. Een warm welkom. Omdat ze een vaste contactpersoon krijgen bij wie ze terecht kunnen. Iemand met echte tijd en aandacht voor ze. Omdat vrijwilligers die het naar hun zin hebben de beste ambassadeurs zijn voor je organisatie. Zij nemen weer nieuwe vrijwilligers mee! Dat is wat ik het vaakste terugkrijg van organisaties met een goed werkend vrijwilligersbeleid: onze vrijwilligers zijn blij, trots en tevreden. Ze blijven langer en zijn meer betrokken. We krijgen nu spontaan nieuwe mensen die iets willen doen bij ons. We zijn meer een team geworden, ook samen met beroepskrachten. We zijn opener, leren van en met elkaar en mensen voelen zich gewaardeerd. De sfeer is zoveel beter geworden. Ik kan nog even zo doorgaan natuurlijk.
Tip: doe mee met het coachingsprogramma
“Mijn tip? Meedoen met ons Coachingprogramma. En ervaar zelf wat het je brengt! Van 31 mei t/m 9 juni bieden we een uniek Coachingsprogramma: Vrijwilligersbeleid: het boeien en binden vrijwilligers”, exclusief voor Bredase vrijwilligersorganisaties. Na het volgen van dit programma heb je de basis van een vrijwilligersbeleid waar je trots op kunt zijn. Uiteindelijk gaat het niet om het beleid wat je schrijft. Het gaat om de dingen die je doet. Wij nemen je stap voor stap mee en zorgen ervoor dat je met plezier werkt aan een geweldige ervaring voor vrijwilligers!”
Ben jij enthousiast geworden en wil jij ook graag aan de slag met jouw vrijwilligersbeleid? Schrijf je dan in voor ons 10-daagse Coachingsprogramma!